Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Spar store penger først, unn deg en kaffe

I jakten på et enklere liv og optimalisering av økonomi er det mange som anbefaler å gå over dine vaner og kutte ut det som ikke er nødvendig. Å slakte en hellig ku kan det også kalles. For deg kanskje fredagspilsen etter endt jobbuke er «hellig» og det sitter langt inne å kutte den ut. Selv om det helsemessig er en fordel. Eller hva med en kaffe på vei til jobb? Mens du venter / sitter på bussen. Er det så farlig å unne seg?

For meg som er opptatt av teknologi og IT er det å ikke ha det beste innen PC / mobilt uvanlig. Jeg jobber innen dette, har et stort personlig interesse for det og i tillegg driver nettsted hvor jeg har ekstra inntekt fra slike temaer. Å slutte helt med å kjøpe slikt utstyr blir å slakte en hellig ku for meg. Nå er det ikke slik at jeg kjøper alt jeg kommer over, men det kan være en fordel å tenke over innkjøpene. Trenger jeg virkelig dette? Er det virkelig nødvendig med den kraftigste Intel CPU for å redigere noen bilder og lage musikk? I grunn ikke. Men det er artig å ha.

Akkurat like artig som det er å ha en ny bil, selv om det er økonomisk selvmord.

Enkelte profilerte økonomer sier at man skal droppe å kjøpe kaffe ute, for å spare penger. La oss si at jeg kjøper kaffe på Narvesen hver dag i et arbeidsår: 230 dager. Det blir 383 kroner i måneden hvis en kaffe koster 20 kroner.

400 kroner i måneden plassert i et globalt indeksfond kan på 20 år vokse til ca 160 000 kroner.

Dropper du bilen din sparer du sånn rundt regnet ca 5 000 kr i måneden. Gjør du samme investeringen her sitter du igjen med ca 2 millioner etter 20 år.

Hvor er det verdt mest å bruke «sparetiden» din? Kanskje du rett å slett kan tillate deg en kaffe, men ikke hver dag? Hva med å lage den hjemme og ha den i en termokopp isteden?

Fokuser på de store sakene

Tenk på de store sakene først. Trenger du dyr og ny bil? Trenger du pusse opp hvert år? Må du ta en reise til 50 000kr hvert år, må du kjøpe ny mobil hvert år, ny klokke?

Å tenke over forbruk, spare penger på å endre vaner synes jeg er flott, men jeg mener det er viktig å fokusere på de tingene der du kan spare mest først. For å så, etterpå ta deg an mindre sparemuligheter.

Det er uansett din sparerate som er viktigst, hvor mye av disponibel inntekt du klarer å sette av.

 


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


6 kommentarer om “Spar store penger først, unn deg en kaffe”

 1. Bra artikkel! Er vel noe mange er klar over, men bunner vel i bunn og grunn i viljestyrke. Enig at det er lite poeng i å droppe å kjøpe kaffe hver dag hvis man samtidig bruker 2000 kroner på byen hver helg. Fokuser på de essensielle tingene først:)

 2. Enig i at man må angripe de største postene først. Mange som skal begynne å spare angriper små poster først, og det er selvsagt ikke optimalt.

  Men små poster kan også bety ganske mye over tid, og da særlig hvis man har mange av dem (som mange har).

  Hvis man har bestemt seg for å ha en skikkelig høy sparerate, må man som regel kutte både på stort og smått (med mindre man har en knallhøy inntekt). Selv hadde jeg ikke klart å ha en sparerate på over 50 % hvis jeg bare hadde fokusert på store poster.

  Så ja, start for all del med de største postene. 80 % av potensialet ligger der. Men skal man gå hardcore og ta ut de siste 20 %, må man også klare seg uten VG på bensinstasjonen hjem fra jobb. 🙂

 3. Enig Vidde. Vi har jo kuttet ut TV for eksempel og direkte styrt de pengene til boliglånet istedenfor. Nå koster forsåvidt Netflix 99kr i måneden men det er mindre enn de 400kr som basis TV pakke kostet. 🙂

  Og så kjøpte jeg kaffe litt for mange ganger når vi var på «guttetur» på bensinstasjon, men det er noe vi nesten aldri gjør og da er det greit.

 4. Det er helt klart de store postene som er viktigst! Jeg bruker ca 11500+ (eller 30%+) per mnd inkl. avdrag bare på bolig 🙁 , hvorav felleskostnadene er på hele 3500. Tenk hvilken effekt det hadde hatt å bodd i en campingvogn og kanskje sluppet unna med 2000 per mnd i boligutgifter. Men så er det dette med sosial fordømmelse, da. Med tanke på levecomfort hadde det kanskje gått fint, men det er vanskeligere å være «han som bor i campingvogn for å spare penger». Det er rådyrt å være «normal».

 5. Det føles ikke greit å ha felleskostnader, men har du tenkt på hva de faktisk dekker? Vi bor i selveier og har nødt til å betale alt selv, uansett hva det måtte være. Har man felleskostnader er det vel enkelte ting man slipper kanskje?

  «Normalen» i dag har jeg lyst til å ta avstand fra. Jeg synes ikke noe om stresset, statusjaget og perfeksjonismen som har nødt til å gjennomsyre alt. Det betyr ikke at jeg åpent er veldig mot det, fordi da blir man ansett som ganske rar. 🙂

  Campingvogn ja, kunne spart penger der. Spørs om vettet er i behold med en familie på fem etter noen dager!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.