Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Stålsette seg for nedtur

Mine investeringer i fond i det siste 1 og et halvt år har foreløpig gitt ganske god avkastning. I forbindelse med dette sjekker jeg verdien på beholdningen litt for ofte med tanke på at dette skal være en langsiktig sparing. Uansett, det er artig å se at det øker.

Nedturen kommer garantert

Tror likevel det kan være veldig fornuftig å mentalt forberede seg på en nedtur fordi ingenting vokser inn i himmelen i uendelighet. Hva skal jeg gjøre hvis beholdningen er verdt la oss si 75 000 kroner, men investert beløp er 100 000?

Nå kom jeg til å huske en episode for ca 10 år siden. Jeg var innleid på en plass der det jobbet mange ansatte som tidligere hadde jobbet i televerket / Telenor. Husker en person spesielt som alltid sjekka sin VPS konto i matpausen. Han var investert i Telenor aksjer og så at kursen raste nedover. Likevel forholte han seg rolig, smilte litt lurt og forklarte meg rolig at: «Nå kan jeg kjøpe fler aksjer på billigsalg».

Dette er selvsagt min plan når nedturen kommer, forholde seg rolig. Ikke selge, fortsette sparingen (kanskje kjøpe litt mer?), se vekk og finne på andre ting enn å sjekke kontoen hele tiden.

Egentlig følge rådene i en av bøkene jeg har lest. Husker ikke hva den heter, men det handler om at du skal sette opp sparingen slik at det går helt automatisk og ikke være nødvendig med så mye ettersyn.

Frigjør tid for musikkproduksjon og bilderedigering

I målet for 2015 skulle jeg ha over 100 bilder i stock porteføljen. Jeg inkluderer musikkproduksjon her også. Har ikke helt bestemt meg hvordan jeg skal måle dette på et fornuftig og enkelt vis. Det er 14 nettsider jeg laster opp til så jeg jobber med å lage en strømlinjeformet workflow.

Akkurat NÅ skal jeg nok kaste bort litt tid på ikke inntektsbringende aktiviteter som en god film eller tv-serie. Eller kanskje til og med noe spill. Har lastet opp mye media som venter på godkjenning, nå kan jeg tillate meg å slappe av litt… 😉


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


10 kommentarer om “Stålsette seg for nedtur”

 1. Helt klart på tide å stålsette seg ja… ser på fondene mine at oppgangen er på grensen til latterlig god, så det er nok bare å vente på nedturen. Selv sjekker jeg ikke så ofte, sjeldnere enn en gang i måneden. Og har mindre enn deg stående også. Men tror du har rett i at det er best å ikke sjekke for mye når det går nedover, men ikke dumt å heller forberede seg på å kjøpe litt ekstra under en evt nedtur.

 2. Nedturer vil uansett komme hvor en du investerer. Bra å ruste seg så godt man kan.

 3. King Cash: Ikke foreløpig, porteføljen er liten enda og den må bygges opp ganske betydelig for at det skal ha noe større utslag.

  Har ikke regnet sammen alt enda, men jeg ligger kanskje på ca $100 hvis jeg tar med alle nettsider.

 4. Kan det være boken The automatic millionaire du tenker på? 🙂

  Nedturer og oppturer i aksjemarkedet kommer når man minst venter det. Aksjemarkedet er jo ofte i «utakt» med økonomien for øvrig (aksjemarkedet er ofte mange måneder i forkant), så det kan være veldig vanskelig å si når trendene snur.

  Helt enig i de som skriver at man ikke bør sjekke beholdningen for ofte når man investerer i fond. Investerer man i enkeltaksjer, er det ofte lurt å sjekke oftere, men også der kan det være greit å ikke la seg rive meg av alle svingningene.

 5. Kan ikke proklamere nok hvor viktig det er å ha guts til å sitte i gjennom nedturer, mens finansnissepressen hyler og skriker om dommedag. Historisk har slike perioder alltid vært fantastiske kjøpsmuligheter, og det er da vi skal laste opp. Dra boligkreditten opp til over ripa og fråtse i billige aksjer. Ha en fin helg 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.