Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Vurderte lang bloggpause, men slik blir det istedenfor

Jeg vurderte å sette dette nettstedet på pause for ubestemt tid fordi jeg kviet for å skrive dette innlegget. Så tenkte jeg at egentlig har jeg ikke noe å bevise for noen. Hvis jeg plutselig selger hele min fondsbeholdning, er det i utgangspunktet ingen som bryr seg om det. Heldigvis er ikke det tilfelle og fondsbeholdningen består, men jeg har bestemt meg for å gjøre noen endringer i mitt forhold til sparing og livet egentlig.

Å jobbe mot mer uavhengighet er det endelige mål, men å fokusere hardt på det. Gidder jeg ikke lenger. Det er et langsiktig mål, som jeg kanskje ikke når i det hele tatt. Presser jeg veldig hardt, kan jeg kanskje nå en million kr i porteføljen om 5 år. Mye penger, men ikke et beløp som gjør at jeg kan slutte å jobbe. Derfor har jeg bestemt, at jeg skal ta det litt mer med ro. Målet om uavhengighet vil fortsatt være der, noe å jobbe mot. Men jeg kommer ikke til å la det diktere hvordan jeg skal leve fremover. Det finnes også en vei som heter: «litt mindre uavhengighet», det kan være noe det også. 

En portefølje på 10 – 15 millioner må jeg nok ha for total økonomisk uavhengighet. Det vil ikke skje før jeg er i pensjonsalder og hva skal jeg med det da? Da har jeg allerede sluttet å jobbe. På den alderen har nok min autoimmune sykdom tatt over såpass at jeg ikke makter å gjøre så mye uansett. Kanskje.

Er det noe utstyr jeg trenger, eller har lyst på. Handler jeg det uten å ha dålig samvittighet for at det må opplyses om i neste innlegg på Formuebygging. I form av mindre sparebeløp «denne måneden». Når jeg handler ting, er det stort sett ting jeg trenger, for å bringe mine andre sideprosjekt videre. Og jeg ønsker å investere i slikt nå, mens jeg kan og har energi til det.

Når det gjelder gadgets og dingser er jeg nesten ikke interessert i det lenger. Ting som mobiltelefon står arbeidsgiver for, lydanlegg er sikkert ti år gammelt men, funker enda. Ny bil? Ja en eller annen gang må det handles ny bil (bruktbil ja), når jeg ikke kan reparere mer på den vi har. Forelølpig holder den seg sikkert i 3 – 5 år til. Og jeg har tenkt å bruke penger på den for å holde den igang. For det å bytte bil, er i de fleste tilfeller dyrere mtp å realisere verditap etc.

Nytt hus? Nei, trives der vi er. Må renoveres noe ja, men er ikke noe stress med det. 

Jeg har også begynt å innse, at jeg er ikke som alle andre i dette økonomi-blogge miljøet. Har forsåvidt egentlig aldri vært det heller. Det å jage høyest mulig sparerate er interessant, men det har gjort meg irritert enkelte ganger. Ja, jeg klarte å spare mye. Men så sitter jeg her da og til hvilken pris? Det er absolutt ingen i dette miljøet jeg konkurrerer mot, vi har alle helt forskjellig utgangspunkt, livserfaring og mål.

Enkelte kanskje liker å sitte på en stubbe og kikke ut i skogen, hogge din egen ved, drepe en elg (eller fisk) og klare deg selv i en egenbygget tømmerhytte uten strøm og dass med en koselig oljelampe. Det kan være fint og harmonisk det. Ser sjarmen og nytten med det innimellom, men jeg er ikke sånn. 

Jeg trives foran TVen med the Expanse, Star Trek, The Witcher. Jeg trives med å spille Fortnite og Minecraft med barna hjemme. Jeg blir glad, når min kompetanse kan gi de en egenbygd PC, med skreddersydde deler og se at det fungerer. Ikke minst gjøre noe sammen med de, i vårt tilfelle er det kanskje litt annerledes enn den norske normalfamilien som drar ut på søndagstur på ski. Men vi gjør noe sammen iallfall. Om det er litt nerdete, samma det, vi har det fint.

 • Jeg blir glad, når jeg setter meg i den ti år gamle beemern som virker bra, fyller 95 oktan og kjører opp til modern ute i skogen på besøk.
 • Jeg blir fornøyd, når den 8 år gamle Airport Express routeren fra Apple endelig er skiftet ut mot et ubiquiti basert nettverk hjemme i huset.
 • Jeg blir glad, når jeg får til å bygge en Unraid server for lagring, med tilhørende applikasjoner som plex, jottacloud backup og lignende.

Jeg synes det er morsomt å produsere musikk på PC/Mac, med hjelp av hw og sw synther. Musikk som en fyr i India bruker på sine youtube videoer.  Og som kanskje, en vakker dag kan bli til noe mer.

Det er sikkert mange av dere som ikke skjønner et kvekk hva jeg snakker om. Men det er slike ting, jeg liker å drive med. Dette interesse, har også bidratt til at jeg har fått den jobben jeg har i dag. De ville ha en sånn som meg, som er interessert. Og kan litt av hvert… selv om jeg ikke har den aller beste utdanningen bak meg.

Noe av det koster penger, noe har jeg strupet inn på men, disse opplevelsene gjør meg jo glad. Ja det er trivelig på en stubbe i skogen innimellom, men det er jaggu godt å komme hjem og!

Hvis å drive med dette gjør at jeg ikke når et likevel «umulig» mål om total uavhengighet raskt nok, så får det bare være. Jeg blir ikke mer glad av å ha 1 million kroner på bok som jeg ikke kan bruke, enn 660 000. Da er det verdt å nedprioritere målet om total uavhengighet noe.

Betyr det at jeg skal slutte å spare, betyr det at det er livsstilsinflasjon på gang? Betyr det at jeg skal begynne å sløse penger?

Slutte å spare? Absolutt ikke. Sparing vil alltid være en del av Formuebygging. 

Livstilsinflasjon? Å unngå inflasjon så langt det lar seg gjøre er alltid målet. Dog ikke til et nivå hvor jeg blir frustrert og irritert. 

Sløse bort penger? Nei.

Kontroll og styring over økonomi går fortsatt helt knirkefritt, betale ned gjeld og boliglån kjører vi på akkurat som vanlig. Her har vi kjempebra kontroll og styring så er ikke bekymret i det hele tatt. Prognosen for boliglån ser veldig bra ut og vi er nok gjeldsfrie når ungene skal flytte ut. 

Sånn blir det framover, det blir ikke FIRE, jeg kommer ikke til å måle sparerate lenger. Men vil fortsette med oppdateringer og diagram som vanlig. Kjenner at jeg er MYE mer fornøyd nå. 🙂

Takk for at du følger, ha en flott dag!


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


11 kommentarer om “Vurderte lang bloggpause, men slik blir det istedenfor”

 1. Veldig jordnært skrevet. Jeg har selv jobbet mot økonomisk uavhengighet tidligere. Men har innsett at det er omtrent umulig i praksis. Og ikke minst. Hvor stusselig skal livet frem til man har klart det være?

 2. Total økonomisk uavhengighet er nok utelukket med dagens inntekt og fremtidsutsikter. Litt mer uavhengighet, litt penger på bok dersom noe skjer på jobb. Det er noe helt annet og et veldig oppnåelig mål. Hvis jeg skal nå total økonomisk uavhengighet er jeg allerede pensjonist. Hadde jeg startet som 20 åring, har situasjonen vært helt annerledes, men jeg er noe eldre. 🙂

 3. Dette høres veldig fornuftig ut, og det er jo det dette egentlig handler om! Å ha bevissthet rundt hvordan en faktisk ønsker å leve og bruke økonomien som et verktøy for å oppnå dette. Vi har alle ulike veier og det handler nok som oftest om å finne en balanse mellom livet nå og livet i framtiden. Og jeg kan relatere meg til autoimmune sykdom, som jeg selv også har, og dermed viktigheten av å leve mest mulig mens en enda kan. Takk for at du deler. Håper du fortsetter å blogge, men skjønner også om du ønsker å fokusere på annet.

 4. Aksjebloggeren:

  Det begynte vel å gå opp et lys. Dette betyr ikke at en skal være ekstremt ufornuftig med sin økonomi, men at det blir en liten oppbremsing. Fondsbeholdningen består selvsagt, og vil ikke bli rørt. Så fremt en krisesituasjon oppstår. Eneste konsekvensen er at den (kanskje?) vil vokse saktere, fortsatt med regelmessig sparing.

  Altså: er det slik at jeg ikke trenger noe spesielt, settes det meste til sparing uansett. Og stort sett, er det sånn.

  Autoimmune sykdommer er kjipt, men klarer å holde den i sjakk og ha et helt normalt liv med litt redusert energinivå.

  Foreløpig ingen planer om å slutte skrive her. Å få publisert dette innlegget, gjør det enklere på et vis.

  Er innom dine nettsted regelmessig Aksjebloggeren, og siste innlegg om økonomisk opprydning og nye økonomiske mål var flott! 🙂

 5. Herlig og ærlig innlegg som jeg tror de fleste kan relatere seg til!
  Jeg har ikke satt meg noen helt konkrete mål annet enn at jeg ønsker å ha meg en solid buffer til eventuelle trangere tider, og som følge av det også flere inntektskilder(ref tidligere kommentarer hvor jeg nevnte blant annet crowdlending og utbytteaksjer). Ved jevn tilstrømming av cash derifra, så vil dette bygge opp en solid balanse over tid…men det gir også muligheten til mer økonomisk frihet/flere opplevelser der og da i form av at dette kan finansiere ekstra fine ferieturer eller opplevelser for meg og familien jeg er i ferd med å stifte.

  Så for meg handler det til syvende og sist om trygghet, og det kan vi vel alle kunne relatere oss til. Om jeg kan jobbe 60-80% de siste årene før jeg pensjonerer meg, så er det også en seier selv om det ikke nødvendigvis blir å kjøre fullt ut fokus på tidlig pensjon.

  Som nevnt er jeg selv i en situasjon hvor jeg nå venter mitt første barn, og tenker veldig på hvilke verdier og opplevelser jeg ønsker å skape/gi til dette lille nurket når han begynner å skjønne litt mer. Om min nåværende sparing også kan skape gode opplevelser om noen år for meg og familien så er det verdt å sette av det beløpet hver mnd for meg nå…men penger er der for å brukes, og jeg er helt enig i at det å pensjonere seg rik, eller gå i grava rik er kanskje ikke det beste målet. Det er tros alt i dag vi lever! 🙂

  Stå på videre – jeg sjekker ofte innom og ser frem til neste innlegg.
  Ha en fin dag videre!
  – Hobbyinvestoren

 6. Hobbyinvestor:

  Takk for gode innspill. Virker som at du har en solid plan fremover og jeg er enig i mye av det du sier. Gratulere med kommende barn, du har en herlig tid foran deg. Barna mine er i skolealder. De bryr seg ikke om hvor mye penger jeg har. De bryr seg mye heller om tiden vi bruker med de. 🙂

 7. Jeg synes du skriver godt om hvorfor du ikke lenger vil forfølge økonomisk uavhengighet.

  Du kjenner deg selv godt nok til å vite hva som gjør deg lykkelig, og det å spare til et mål som du uansett ikke får oppfylt før i pensjonsalder, bidrar ikke akkurat til det. Og da faller jo poenget med å spare til økonomisk uavhengighet bort. (Jeg er enig i at sparing uansett er viktig – for eksempel for uforutsette utgifter m.m., men det er fint med en balansegang).

  Et annet poeng, som du ikke direkte nevner, men som jeg likevel synes passer godt med det du skriver her, er at jo mer tilfreds du er selv (f.eks. ved at du har mer tid og penger til egne hobbyer, mindre stress pga. konstant sparing osv.), jo mer overskudd har du til de andre rundt deg (spesielt familie og venner). Så andre kan også få det bedre av at du har en litt mer «leve i nuet» – form for livsstil.

  Så selv om du kviet deg for å skrive dette innlegget, så synes jeg det er fint at du gjorde det, og jeg tror dette gir nyttige refleksjoner for andre som er i samme båt.

 8. lifeinstructions.net takk for gode innspill, mye riktig i det du skriver. Om det blir så mye mer tid til egne hobbyer vet jeg ikke. Det er dog mindre stress med tanken om at hver time har nødt til å være produktiv på en eller annen måte. Sånn sett føles det veldig bra. Så får en bare justere veien mens den pågår, poenget er at veien må være levelig den også. 🙂

 9. Godt innlegg, jeg kjenner meg igjen. Tenker noen ganger på akkurat dette.

  Vil jeg sitte på dødsleie, og angre på all tiden jeg brukte på Investorkilden?

  Målet mitt er å være «fri», men er jeg fri hvis jeg driver å jager etter noe hele tiden?

  Jeg må bli flinkere til å slappe av, og ikke få dårlig samvittighet av å gjøre ingenting. Takk for at du delte!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.