Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Barnet koster 1.4 millioner kroner

Dette er et innlegg skrevet av min kjære samboer. Her får du mye nyttig informasjon hvis du venter barn og er litt usikker på utstyr du trenger.

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) presenterer hvert år et standardbudsjett. Budsjettet viser forbruksutgifter for en nøktern husholdning, og ifølge budsjettet må man regne nærmere 40 000 kroner i direkte utgifter i barnets første leveår.

I snitt har de regnet ut at et barn koster rundt 1,4 millioner kroner fra fødsel og fram til 18-årsdagen.

Vær bevisst

Ved å være litt bevist er det mye penger å spare inn ved å være litt forsiktig med hva man bruker penger på. Og tenke nøye gjennom hva man faktisk trenger til barnet.

I tillegg er det veldig greit å tenke på at man ofte får en del ting / klær i gaver. Og evt kan forhøre seg om det finnes noen som ønsker å gi bort babyklær. Det er derfor lurt å avvente litt med å kjøpe inn alt av klær til man ser hva man får i barselsgaver etc, også heller kjøpe det man absolutt trenger etterhvert…

Når man først blir gravid er man ofte usikker på hva man trenger, og hva som er lurt å ha. I tillegg finner man ofte mye «søtt» som man egentlig ikke trenger.

Jeg tenkte derfor å sette opp en liten utstyrsguide over hva jeg synes er lurt å handle inn til babyen.

Forslag til hva babyen vil trenge om sommeren

6 langermede bodyer i bomull

4-6 kortermede bodyer i bomull

3–4 sparkebukser/sparkedresser

Sokker i bomull

1-2 jakker i bomull

2–3 pyjamaser i bomull

1–2 luer i bomull

1–2 helsetepper

Man kan strikke helsetepper i babygarn selv. F.eks dette:

http://www.garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=b14&d_id=12

Ekstraklær om vinteren

2–3 bodyer i ull

2–3 strømpebukser i ull

1–2 bukser og jakker i ull

1 dress i vindtett stoff

Votter uten tommel

Sokker av ull

1–2 luer i ull

Lue i vindtett stoff

Barnet vokser veldig fort de første månedene så man kan spare inn mye på å kjøpe de litt for store. Tar derfor med en:

Oversikt over klesstørrelser de første tre årene

50 cm: Nyfødt

56 cm: 0–2 måneder

62 cm: 2–4 måneder

68 cm: 4–6 måneder

74 cm: 6–9 måneder

80 cm: 9–12 måneder

86 cm: 12–18 måneder

92 cm: 18–24 måneder

98 cm: 24–36 måneder

Personlig har vi ønsket oss klær og utstyr til poden i bursdagsgaver, julegaver osv og har spart masse penger på det. I tillegg har vi prioritert å handle inn kvalitet av sko og ytterklær. Da vår erfaring er at inneklær ofte blir for smått før det blir slitt. I ull er det ofte salg på OBS (COOP) og Sparkjøp har litt billigere ullklær av merkene Janus, Tom og Trine. Utover klær følte vi stort behov for vogn, bilstol, seng, stellebord.

Vogn / Vognpose

Er en veldig stor engangsutgift. Her er det mange penger å spare ved å kjøpe i Sverige/utlandet. Det som er viktig å tenke på isåfall er at om man må reklamere på vogna / noe går i stykker så må man som oftest belage seg på å dra tilbake der man kjøpte den.

Ellers er det ofte gode tilbud på vogner i norske utstyrsbutikker. Gjerne 30 – 50 % salg på fjorårets modeller. Det vi syntes var lurt var å kjøpe en vogn som man kan bruke helt til poden slutter med vogn. Vi syntes derfor det ble risikabelt å kjøpe den brukt, da en slik vogn gjerne er utslitt etter 3-4 år.

Men det er ofte mye å spare ved å sjekke www.finn.no , mange selger gode nesten ubrukte vogner der pga feil farve etc.. så man kan komme over gode kap der.

Vognpose trenger man om man bruker vogn ofte. Her finnes det også mange alternativer. Vognposer av god kvalitet koster opp til 2500 kr. Vi kan anbefale å kjøpe en god sovepose for barn å ha i vogna. Disse kan tåle kulde ned til 20-25 minusgrader, og koster gjerne en brøkdel av hva de mer typiske vognposene koster. Selv har vi kjøpt denne: http://www.xxl.no/barnas-xxl/friluftsliv-med-barna/soveposer/knoett-1002510

Den koster 499 kr på XXL, men vil gjøre oppmerksom på at jeg har sett den til 700-800 kr andre plasser. Denne har pulkfeste noe som gjør den ypperlig å feste fast inni vognen. I tillegg glidlås på begge sider, som er bra for komforten. Ellers kan man kjøpe voksipose brukt, og vaske trekket. Har man ikke råd til det kan man alltids kjøpe lammeskinn fra ca 250 kr og bruke dynen man har i senga oppå.

Bilstol

Her er det også masse å spare på å kjøpe brukt. Men her er det viktig å tenke på sikkerhet og være bevist på at om setet har vært med i kollisjon så er det ikke like sikkert lengre.

Det finnes mange bilstoler der ute, og det er viktig å prøve stolen i din bil, for å sjekke om den passer til biltypen. Ellers anbefaler vi å lese tester på bilstoler.

Her er det også mange penger på å kjøpe bilstoler på salg. Og gjerne investere i en bilstol som går opp til 36 kg med engang. Istedenfor en som går opp til 25 kg. Da kan man gjerne slippe unna med å kjøpe 2 stoler , istedenfor 3-4 stoler.

Vi synes også det er viktig å tenke på at Trygg Trafikk anbefaler å ha barnet bakovervendt så lenge som mulig, og derfor kjøpe en stol man kan montere både forovervendt og bakovervendt.

Anbefaler å lese litt på http://www.tryggtrafikk.no/w/Trafikksikkerhet/Barn_i_bil

Selv har vi kjøpt disse stolene:
– Maxi cosi cabriofix med easyfix , veiledende pris for stol + base er 3098 kr. Vi kjøpte den på tilbud til ca 2600.
http://forbrukerportalen.no/produkter/10568/

– Britax Multi-Tech veiledende pris er ca 3700, denne kjøpte vi på salg til 2700 kr.
http://forbrukerportalen.no/produkter/18746/

Seng, Madrass og Sengetøy

Senger finner man i mange prisvarianter. I mange familier har man tatt vare på sprinkelsenger, kurver og vugger som går i arv. Her ville jeg forhørt meg litt om. Jeg vil ikke ha brukt en arvet madrass, men heller investert litt i en ny madrass. Iallefall så lenge man ikke kan arve en madrass man kan vaske. Om man ikke har mulighet til å arve finnes det mye fint på IKEA av senger. I tillegg har de sengetøy og madrasser for en rimelig penge der. Ellers kan man kjøpe en billig reiseseng for ca 250-300 kr og bruke denne hjemme også.

Stellebord, stelleunderlag og badebalje

Her finnes det også alternativer i mange prisklasser. Her er vi store fans av IKEAS stellebord til 198 kr, som faktisk er kåret til best i test. I tillegg er IKEAS oppblåsbare stelleunderlag til 59 kr genialt, Og oppå dette har de en kjempefin badebalje til 79 kr. Om man velger disse 3 alternativene er det MANGE penger spart.

http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/20045205 – Stellebord
http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/70025318 – Stelleunderlag
http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/70098121 – Badebalje

Babycall

Her ville jeg tenkt skikkelig gjennom om det virkelig er nødvendig med babycall? Vi har valgt å ikke kjøpe dette da vi har en normalstor leilighet, og man hører virkelig en baby som gråter rimelig godt. Har kun savnet den litt når poden har sovet ute i vogna. Vi bor i 2. etg. Så da hadde det vært kjekt. Men man løper å ser i vinduet ganske ofte uansett og stiller man vinduet litt åpent så hører man om babyen har våknet og gråter her også.

Om jeg skulle kjøpt babycall skulle jeg gått for denne: http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/50130419

Ellers finnes det jo babycall med video, vuggesanger og temperaturmålere. Masse å velge i til alle prisklasser… Så igjen les litt tester.

Bleier og stelleutstyr

Her kan man velge mellom engangsbleier og tøybleier. velger man tøybleier trenger man ca 25 stk. Dette er en dyr engangsinvestering, men billigere på sikt. Engangsbleier har fått en del gode billigalternativer nå. Vi har kun brukt Coop bleiene på poden, da vi synes disse er veldig gode. koster 29.90 dersom man er medlem hos Coop. Her kan vi kun anbefale å teste forskjellige alternativer for å finne noe som passer dere.

Ellers bruker vi kun Mesoft (kluter kjøpt på apoteket), vann og dusjsåpe/shampoo. Litt sinksalve av typen Silulen på poden. Alt annet har vi funnet ut er overflødig. Men alle babyer har ulike behov.

Diverse:

Dette er ikke ment som en uttømmende utstyrsguide, men som ett forslag på hva vi synes er lure løsninger man kan spare penger på.

I tillegg til dette investerte vi i stelleveske, ligge/sitte-stol og babygym / leker. Og føler vi slapp unna med en brøkdel av de pengene andre småbarnsfamilier brenner av på sine nyfødte og etterhvert som barna vokser til.

Dersom man venter tvillinger / Fleringer kan vi anbefale å bli medlem av Tvillingforeningen. Da får man 10 % rabatt i mange butikker, dersom man kjøper to like av samme vare. http://www.tvilling.no


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.