Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Ta jernkontroll over din egen økonomi med enkle grep.

Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på å lage en liten artikkel. Den er skrevet ut fra mine egne erfaringer og trenger nødvendigvis ikke være byråkratisk korrekt. Men det fungerer. Håper dere liker den. 🙂

Sliter du med å kontroll over din økonomi? Føler du at du ofte får uventede regninger i postkassa? Er du litt usikker på hvor mye du har å rutte med etter lønn når regningene er betalte ?

Da er det på tide å ta noen grep! Du trenger overhode ikke å være en økonom for å dette til. Kan du bruke en kalkulator, eller lage enkle formler i excel er du langt på vei. Jeg har gjort dette selv og er bare en “vanlig mann i gata” som alle andre.

Jeg påstår ikke at dette er den metoden som er best for absolutt alle, men jeg har brukt denne i 4 – 5 år nå og jeg har til enhver tid penger til regninger. Jeg svetter heller ikke når det kommer en dyr strømregning. Fordi jeg har penger til det den dagen regningen har forfall.

Det første som må gjøres er å en full oversikt på ALLE dine utgifter, uansett hvor spinkle de kan virke å være. Denne jobben kan være den mest tidskrevende men når du er ferdig er det en skikkelig god følelse. Skriv ned alle summer på et ark slik at du har det lett tilgjengelig. Husk å med alt, du kan lure andre men ikke deg selv.

Når du har fått skrevet ned alle utgifter må du finne ut neste forfall på kommende regninger. Vi kan ta som et eksempel årsavgift for bil. I 2009 vil den ligge på 2 740 kr. Denne har forfall i Mars 2009 hvis jeg ikke husker helt feil. 😉

Det du burde gjøre nå om du ikke allerede har gjort det er å opprette en regningskonto. Til denne kontoen skal du sette over penger som kun skal brukes til regninger og ingenting annet! Dette får du gjort enkelt ved å kontakte din bank. Kanskje du kan opprette en konto selv i din nettbank også.

Så tilbake til årsavgiften. La oss nå si at du har helt glemt at den skal betales, det er nå desember måned i 2008 og du har akkurat fått lønn. Du vil også lønn i januar og februar, men i mars rekker du ikke lønn før årsavgiften har forfall. Det du nå gjør er ganske enkelt. Du tar årsavgiften som er 2 740 og deler den på 3. Du deler den på 3 fordi du får 3 lønninger før den skal betales. Det vil da bli ca 914 kroner du må sette unna på din regningskonto hver måned frem til mars. Når mars kommer har du plutselig penger til den regningen!

Men husk! Det kommer også en årsavgift for 2010, den skal du begynne å sette av penger til allerede nå. Det som er bra nå er at du kan dele den på 12 slik at du setter av ca 228 kr i måneden isteden. Penger du sparer til deg selv og som du får litt rente på også. Smart, ikke sant ?

Denne tankegangen bruker du til de fleste regninger du har som ikke har forfall hver måned, hvis du gjør dette vil du til enhver tid vite hvor mye penger du har å rutte med. Den dagen regningen kommer kan du med et smil rundt munnen betale den.

Lykke til!


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Ta jernkontroll over din egen økonomi med enkle grep.”

  1. Takk for en bra blogg!

    Jeg samlet for et par år siden opp alle samlede regninger jeg hadde betalt gjennom et år. Alle faste utgifter som kommer hvert år (forsikring, strøm, kommunale avgifter, barnehage, årsavgift bil, studielån osv) og delte summen på 12 – antall måneder. Da kom jeg fram til at vi betaler regninger for gjennomsnittlig 7500 kroner i måneden. Jeg la på en tusenlapp hver måned for å ta høyde for uforutsette utgifter som alltid kommer (f.eks bilreparasjoner eller elektriker). Den summen blir trukket på lønningsdag til regningskontoen, og det fungerer bra.

    Ellers pleier jeg dagen før lønning å overføre det som står igjen på lønningskontoen til regningskonto, bufferkonto og feriekonto, for å bygge dem opp til dårligere tider. Merker at det hjelper å ha konkrete mål for hvor store de ulike kontoene skal være.

  2. Det var også en veldig fin måte å gjøre det på. Den måten vi gjør det på gjør det ganske enkelt da vi har delt økonomi.

    Deretter setter vi opp alle tall i et budsjett da det blir enklere å holde styr på hvor mye strømregninga ble for eksempel. En regning som kan variere ganske mye.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.