Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Ta kontroll på dine regninger

Oppdatert 2019

Sliter du med å få kontroll over din økonomi? Føler du at du ofte får uventede regninger i postkassa? Er du litt usikker på hvor mye du har å rutte med etter lønn når regningene er betalte?

Da er det på tide å ta noen grep! Du trenger overhode ikke å være en økonom for å dette til. Kan du bruke en kalkulator, eller lage enkle formler i excel er du langt på vei. Jeg har gjort dette selv og er bare en “vanlig mann i gata” som alle andre. En oversikt som dette kan se ut som bildet nedenfor som er et utklipp av det jeg har laget for vår familie.

Jeg påstår ikke at dette er den metoden som er best for absolutt alle, men jeg har brukt den i 10 år nå og har til enhver tid penger til regninger. Kommer det en dyr strømregning er det allerede penger på kontoen når den har forfall.

Få fullstendig oversikt over utgiftene

Det første som må gjøres er å en full oversikt på ALLE dine utgifter, uansett hvor spinkle de måtte være (spotify, netflix?..). Denne jobben er tidkrevende, men når du er ferdig er det en skikkelig god følelse. Strengt tatt trenger du bare å gjøre den en gang også. Skriv ned alle summer på et ark slik at du har det lett tilgjengelig. Husk å med alt, du kan godt lure andre så mye du vil men ikke deg selv.

Er du usikker på hvilke utgifter du faktisk har på et år har mange nettbanker mulighet for å vise deg eldre transaksjoner flere år bak i tid. Benytt deg av dette.

Når du har fått skrevet ned alle utgifter du har på ett år må du finne ut neste forfall på kommende regninger. Vi kan ta som et eksempel årsavgift for bil, anta at den koster 3 000 kroner pr år og har forfall i Mars.

Opprett regningskonto

Det du burde gjøre nå om du ikke allerede har gjort det er å opprette en regningskonto, det får du gjort enkelt i nettbanken. Til denne kontoen skal du sette over penger som kun skal brukes til regninger og ingenting annet!

«Du bare måtte ha mat». Nei, det måtte du ikke, mat er ikke en regning.
«Du bare måtte ha sko til ungene». Nei, det måtte du ikke, det er ikke en regning.
«Bare måtte ha en pyntegjenstand, den kostet bare 100kr og det var så mye penger der nå!». 🙄

Kjenner du deg igjen? Ok, da kan du droppe hele greia. Sov en dag, tenk deg litt om og så komme tilbake til dette innlegget.

Tilbake?

Regningskontoen er for regninger, ikke noe annet! Da har vi det avklart.

Tilbake til årsavgiften for bil. La oss nå si at du har helt glemt at den skal betales, det er nå desember måned og du har akkurat fått lønn. Du vil også lønn i januar og februar, men i mars rekker du ikke lønn før årsavgiften har forfall. Det du nå gjør er ganske enkelt. Du tar årsavgiften vi antok var 3 000kr og deler den på 3. Du deler den på 3 fordi du skal  3 lønninger før den skal betales. Det vil da bli 1 000 kroner du må sette unna på din regningskonto hver måned frem til mars. Når mars kommer har du plutselig penger til den regningen! Så fremt du følger regelen om å ikke bruke midlene til noe annet.

Men husk! Det kommer også en årsavgift for neste år, den skal du begynne å sette av penger til allerede nå. Det som er bra nå er at du kan dele den på 12 slik at du setter av ca 250 kr i måneden isteden. Penger du sparer til deg selv og som du får litt rente på også. Smart, ikke sant?

Denne metoden kan du godt bruke til de fleste regninger som ikke har forfall hver måned, hvis du gjør dette vil du til enhver tid vite hvor mye penger du har å rutte med. Den dagen regningen kommer kan du med et smil rundt munnen betale den.

Det er ikke alltid alle regninger som har samme beløp. Ta telefonregning for eksempel, eller strømregning. Her må du nesten bruke sunt fornuft og gjerne se på tidligere regninger du har fått. Ta gjerne i litt ekstra her. Sett heller av en hundrelapp eller to for mye.

Noen andre bruker en enklere måte. De summerer alt av utgifter de har på et år. Legger på en tusenlapp eller ekstra sånn i tilfelle og deler dette på 12. Det er også en mulighet å gjøre det på, men jeg foretrekker den første metoden.

Lykke til! Eventuelle spørsmål og kommentarer tas i kommentarfeltet.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Ta kontroll på dine regninger”

 1. Jeg har tenkt å begynne med budsjett. Det enkleste er nok å sette opp et exel ark, men nå er jeg veldig opptatt av produktivitets-programmer. Selv om produktiviteten forsvinner i letingen etter programmer.

  Jeg tenker som så at alle dataene er jo lett tilgjengelig og det bør derfor være enkelt å organisere. Alt jeg bruker av penger blir registrert i Skandiabanken, og derifra kan man enkelt eksportere kontoutskrifter. Skandiabanken har t.o.m. en enkel økonomimodul, noen som har erfaring med det?

  Finnes det så noen programmer som kan lese kontoutskriften og sette opp en budsjett automatisk? Man skal da kunne kategorisere varelinjene inn i budsjettkategorier og enkel fritekstsøk (evnt. reg. exp.) vil kunne automatisk kategorisere fremtidige varelinjer fra de samme butikkene inn i de riktige kategoriene. Det er vel ikke noe vits i å skrive inn data som allerede er tilgjengelig fra banken.

  Høres ut som en bra utgangspunkt for en iPhone app 🙂

 2. Kjempemessig at du ønsker å starte med budsjett. Da jeg og fruen startet med dette fikk vi god oversikt over vår økonomi. Etter årenes gang har vi videreutviklet og skreddersydd budsjettet slik at det er tilnærmet perfekt for oss.

  I begynnelsen prøvde jeg også å finne programmer som kunne holde styr på dette men det sluttet med at vi laget oss et eget regneark isteden. Det gir også en større kontroll synes jeg.

  Er det ikke mulig å eksportere kontoutskriften fra skandiabanken direkte til excel?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.