Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Spar MYE med ekstra nedbetaling på boliglån

Når renten er lav, for mye betalt skatt er på vei tilbake til rettsmessing eier og feriepenger havner på konto, da er det fristende å bruke midlene på ting og tang som kanskje ikke er helt nødvendig. Hva om du heller tar en titt på hvor mye gjeld du har og kanskje tar noen grep her? Lage en plan om ekstra nedbetaling av ditt boliglån eller billån?

Kanskje bruke litt av feriepengene på en ekstra innbetaling?

Veldig mange i dag tror et boliglån er noe man bare må leve med å betale ned ekstra er nytteløst. Et lån på 20 – 30 år, det virker så lenge, ikke sant? Har du et boliglån på 2 755 432 så minker det til 2 754 432 hvis du betaler en tusenlapp ekstra. Virker ganske ubetydelig ikke sant?

Et eksempel:

La oss si at du har et lån på 2 755 432 kroner. En rente på 4% og gjenværende nedbetalingstid på 20 år. Med en tusenlapp ekstra i måneden gitt at renten ikke endrer seg sparer du 1 år og 8 måneder i nedbetalingstid og hele 115 249 kroner i renter. Øker du til 2 000 kroner i måneden sparer du tre år og 210 541 i rentekroner. Hva om du kunnet investere disse rentekronene istedenfor å gi de til banken? Eller har du lyst til at banken skal få disse pengene kanskje? Tror du banken er snill med deg hvis du får lang nedbetalingstid? Nei, de sitter på bakrommet og gnir seg i hendene over alle renteinntektene du kommer til å gi dem.

Du må starte NÅ!

Selv er jeg i starten av tredveårene og har en ok inntekt. Hvis jeg kunnet banke litt vett i skallen min fra jeg var 18 år skulle min økonomi sett mye mer annerledes ut i dag. Man blir ikke rik over natta. Man må faktisk ta tiden til hjelp og jeg kan love deg at 20 til 30 går FORT. 30 til 50 går sikkert enda kjappere!

Så hører jeg om mennesker i 50 – 60 års alderen som fortsatt har gjeld og ikke kan pensjonere seg helt når de ønsker på grunn av dårlige økonomiske valg i de tidligere årene. Folketrygden er ikke så mye å skryte av egentlig. Så hvordan skal du ha det når du blir gammel? Fordi det blir du, tro det eller ei. Vi lever ikke såå lenge. Klarer vi å bikke 80-90 år skal vi være godt fornøyd.

Regn ut selv

Det skrevet oven er bare et eksempel, det finnes kalkulatorer på nett som kan regne ut dette for deg og du  trenger ikke å ha så mange opplysninger om lånet ditt. Logg inn i nettbanken så har du nok alt du trenger.

Økonomiguiden har en Lånekalkulator som er meget bra. Fyll i tallene og finn ut hvor mye du kan spare.

Metts blogg har også et ekstremt godt regneark der du får se hvordan en ekstra nedbetaling vil se ut for akkurat deg. Det finnes i en versjon for Microsoft Excel og OpenOffice. Det er denne jeg bruke for eksempelet her. Det er mulig å gjøre enda fler avanserte utregninger hvis du vil. Anbefaler å ta en titt på bloggen og lese instruksene.

Selv en hundrelapp eller to vil ha en hyggelig effekt over 20 – 30 år. Hva er det venter du på egentlig? Du taper penger mens du leser dette.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


19 kommentarer om “Spar MYE med ekstra nedbetaling på boliglån”

 1. Veldig bra innlegg! Det er noe med å få satt tall på det som gir øyeåpnere tror jeg 🙂 210000 sparte kroner er veldig veldig mye penger! Men å sette av 2000 ekstra til lånet hver måned er ikke noe artig hvis man ikke føler at det monner i det hele tatt. Så regnestykket du viser er veldig motiverende!

 2. Likte dette innlegget, og det er sant det du skriver. Personlig, så hater jeg å låne penger, selv om det er nødvendig.

 3. Bra innlegg med gode poenger. 🙂

  Likte særlig det med å sette igang NÅ. Omstendigheter og planer blir aldri perfekte. Det er bedre å hoppe i det og sette i gang, og heller gjøre noen justeringer etterhvert.

 4. Pengebingen:: Dette er en enkel måte å få tydeliggjort hvordan en slik ekstra «ubetydelig» ekstra innbetaling vil utvikle seg over tid. Det er en motivasjon, iallfall for meg. Så kan man også regne med antatt lønnsøkning osv i årene som kommer. Da begynner regnestykket å se ganske hyggelig ut.

  IT Nyheter: Dave Ramsey sier at den eneste gjelden han godtar er kun boliggjeld. Med en maks nedbetalingstid på 15 år. Alt annet er idioti ifølge han.

  Vidde: Hoppe i det, bra sagt! Har tatt meg selv i å vingle frem å tilbake hele tiden uten å satse på noe konkret.

 5. Jeg har aldri tatt opp billån, og det er noe jeg aldri kommer til å gjøre. Det synes jeg er bortkasta penger rett og slett.

 6. Hvorfor ikke tjene penger på nettsiden?
  Hvordan får man Casino- og spillannonsører på sin hjemmeside?

 7. Jeg vil anslå at det kommer en forespørsel sånn ca en gang annenhver måned. Da ønsker de gjerne å betale for sponsede innlegg osv.

 8. Synes du har veldig lite annonser på nettsiden din, iallfall mindre enn før.

 9. Det stemmer at det er mindre annonser og det kommer til å vedvare ut 2012. Etter det er det tenkt at all annonsering skal legges om og dessuten blir det litt innsnevring i type annonsører og annoseformat som får komme til. Gambling er nok ikke aktuelt for eksempel og heller ikke sponsede innlegg. Allerede da lukes det ut mange 😉

 10. Jeg kjøpte min første leilighet i 2006 og har i snitt hver eneste måned betalt 2000,- ekstra ned på lånet. Det har monnet men føler ofte at jeg kunne strukket meg litt lenger, hva med 3000? 🙂

  Vel vel. Lykke til med formuebyggingen! 🙂

 11. Jeg betaler 20.000 ekstra på lånet hver måned. Dette gjør at jeg betaler ned hele lånet på 6-7 år istedenfor 30 år!!! Har en mulighet for dette kan det være en lønnsom investering for et godt voksent liv økonomisk. Har bare 2,8 år igjen å betale med dagens nedbetalingsnivå:-) utrolig motiverende og se for seg så mye penger en får til rådighet, og ikke minst økonomisk trygghet, hver måned når lånet er betalt ned!!!

 12. Hva tenker du om studielån? Bør man prioritere å betale dette ned – eller lønner det seg å sette pengene i banken til høyere rente, nå som renta er så lav hos LK?

 13. Forstår ikke helt hva du mener. Hadde du tenkt å ta pengene du får fra lånekassen å betale ned lånet …? Eller sette i banken?

  Uansett, har du høyere rente på sparekonto vil det jo lønne seg å ha pengene der.

 14. Helt konkret er det dette jeg mener: la oss si jeg har lån på 100 000 kr, til en bundet rente på 2,5%. I banken kan jeg få 3,5% rente. Er det da slik at det lønner seg å sette pengene i banken, mens man ikke betaler til LK? Må ikke summen i banken være like stor som summen hos LK for at dette skal fungere? Grunnen til at jeg spør er for å finne ut om tankegangen du viser i artikkelen gjelder for studielån også – altså at det er god sparing å prioritere å betale det ned. (Nå er dette det eneste lånet jeg har – tallene er rundet av for enkelhets skyld.)

 15. Hvis alle forhold er lik tjener du nok litt på dette. Nå er jeg langt fra å være en bankmann så det jeg sier skal du ta med ei klype salt eller iallfall få bekreftet fra noen andre. Husk at du må betale skatt også av gevinsten.

  Hvis du ikke trenger stud.lån og heller setter pengene på høyrentekonto og betaler ned alt i et jafs når du er ferdig sitter du igjen med litt avhengig av renten.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.