Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Uventede regninger eksisterer ikke

På den her tiden av året er det ofte mange store regninger som forfaller. Årsavgift for bil, tv lisens, kommunale avgifter, strøm for å nevne noen. Det mange, og kanskje til og med du brenner deg på er at det ikke er satt av penger til dette og går kanskje på en liten smell. Kanskje kredittkortet blir benyttet for innkjøp som egentlig ikke burde bli kjøpt på kreditt eller at du rett å slett ikke greier å betale alle regninger. Kanskje det henger igjen noe ubetalt fra julefeiringen?

Hvorfor skjer dette? Det kommer stadig et nytt år rundt hjørnet og en ting er sikkert: regningene stopper ikke opp. Jeg hadde litt av dette problemet selv tidligere, men det var over 10 år siden. Nå er det bestandig penger på regningskontoen når disse store regningene kommer.

Jeg har skrevet om dette temaet tidligere, men velger likevel å lage et nytt innlegg for nye Formuebygging fans!

For å forklare dette på en enkel måte må du vite hva akkurat jeg ville få ut av dette og det var følgende: Nøyaktig hvor mye har jeg til overs hver måned etter at ALT av faste utgifter er betalt?

Jeg søkte rundt på Internett etter budsjett maler, for eksempel SIFO budsjettet som virkelig ikke stemte på vårt forbruk. Prøvde programmer og alt mulig rart, men kom til slutt fram til at jeg har nødt å lage dette selv.

Så kommer vi til det alle eksperter sier, få oversikt! Hva betyr det i praksis? For meg var det oversikt over alle faste utgifter vi har i året bortsett fra dagligvarer. For eksempel:

 • Leie / Boliglån
 • Kommunale avgifter
 • Strøm
 • Forsikringer
 • Barnehage / SFO / Skolemelk
 • Bil – Servicekostnader (feks 1000kr måneden)
 • Bil – Årsavgift
 • Bil – Bompenger
 • Bil – Piggdekkgebyr
 • Mobiltelefon
 • Blader og Aviser
 • TV
 • Netflix / Spotify etc
 • Studielån
 • Fondsparing
 • Krisebuffersparing

Slå sammen alle disse utgiftene og del på 12, så finner du kjapt ut hvor mye du egentlig bruker hver måned. Når det er gjort taster du inn tallene i valgfritt regneark. (Se oven for eksempel på det jeg bruker). Jeg og fruen tjener omtrent likt så vi tar altså summen oven delt på 12 og på 2. Da vet vi hvor mye hver enkelt av oss skal sette på regningkontoen. Det som er til overs etter dette går til mat, sparing og eventuelle egne regninger som feks studielån, treningssenter osv.

Hva med utgifter som varierer for eksempel strøm og telefoni? Se på hva du har betalt i fjor. Det er mulig å søke i de fleste nettbanker etter eldre transaksjoner. Finn beløpet og rund det opp. På den måten får du en mini-buffer på regningskontoen i tilfelle du bommer på et beløp eller noe sånt. En liten mini buffer er veldig lurt å ha, det er vanskelig å få beløpene fullstendig nøyaktig. Iallfall nå i startfasen.

Når årsavgiften kommer i disse dager er det bare å smile (vel…) og betale regningen vel vitende om at du har penger til det.

Har du en annen metode du bruker? For all del, del det med alle andre i kommentarfeltet nedenfor. Denne metoden virker bra for MEG, trenger ikke nødvendigvis gjelde alle.

Håper dette hjelper noen, og lykke til. 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


9 kommentarer om “Uventede regninger eksisterer ikke”

 1. Hei, først og fremst takk for en veldig fin blogg. Jeg oppdaget denne for en uke siden og har siden det lest gjennom så og si alle innlegg fra start til dette 🙂 Du skriver på en underholdende måte og jeg har fått meg mang en god latter disse dagene. Kjenner meg veldig igjen i enkelte av dine innkjøp av duppedingser bl.a. 😉

  Basert på den inntekt dere har må jeg si dere klarer å sette av mye i fondssparing og nedbetaling av lån i forhold til det vi klarer. Dere imponerer!

  Skulle gjerne likt å vite hvilke tanker dere har rundt forsikringer. Bil, hus og innbo må jo alle ha. I tillegg regner jeg med dere har reiseforsikring? Hva med forsikring på barna? Livsforsikringer på de voksne, sykdom eller uføreforsikringer?
  Vi, en familie på 2 voksne og 2 barn, bruker rundt 30 tusen på forsikringer i året, så jeg tenker litt på om vi er «overforsikret».

  Hadde også vært fint med tilbakemeldinger fra andre enn «Formuebyggeren».

  Og ikke minst, håper du fortsetter å blogge, du inspirerer!

 2. Glemte forresten å si at nettstedet oppleves veldig bra i forhold til hastighet og ikke minst i forhold til mengde reklame!

 3. Erik:

  Takk for hyggelig kommentar, det setter jeg pris på. Hvis du har lest gjennom hele greia er det en stor jobb, det begynner vel å bli 500 innlegg snart!

  Fint at det er en underholdningsverdi i det også, jeg har jo vært litt fram og tilbake med årene for å si det mildt… 🙂

  Å spare mye er et valg vi har tatt, men det er ikke alltid så enkelt som det høres ut som.

  Vi har barneforsikring, på våre tre barn. Vi tok den «midterste» av de barneforsikringer Storebrand har og for det måtte vi betale 498kr i måneden totalt for alle tre. Hvorvidt den er best eller ikke vet jeg ikke. Jeg tenkte at det viktigste var å faktisk skaffe en slik forsikring, mot å bruke masse tid på å finne den perfekte. Så kan en bytte i etterkant hvis en oppdager at det finnes noe bedre.

  Ufør, sykdom osv har jeg via jobb.

  Flott at hastigheten på nettstedet er bra! Jeg hoster nemlig nettstedet selv helt ned på server nivå. Konsekvensen av å være en IT-nerd? 😉

 4. Hehe, ja det har blitt noen timer foran skjermen, men det er veldig interessant å følge utviklingen i høy hastighet. Da er det enda lettere å se at selv om tanken er god og viljen er der, så er det rett og slett ikke så lett å gjennomføre som man skulle tro.. Det er nok en langsom prosess det å skulle venne seg av med gamle (dårlige) vaner som f.eks impulshandling av ting og tang man ikke strengt tatt trenger 🙂

  Det blir uansett spennende å følge deg videre fremover. Jeg er vel der nå som du nok var for noen år siden der jeg ikke føler meg trygg på at økonomien skal stige videre og jeg er redd for å gå til anskaffelse av for mye fond. Tror rett og slett at driverne i den globale økonomien er skumle på lengre sikt, med mye kreditt og stadig lavere renter i sentralbankene.. Men bare tiden vil vise, mulig jeg er like kritisk som du var når du begynte å handle fond men solgte deg ut igjen, hadde de stått der enda på fondskonto hadde du nok sikkert hatt høyere utbytte i dag 🙂

 5. Absolutt! Spesielt enig i at man trenger å ha en buffer for uventede utgifter. Det har jeg brent meg på et par ganger når jeg ikke har hatt.

  Ellers spennede blogg. Keep up the good work!

 6. Solgte du fondene dine for noen år siden og kjøpte deg inn igjen ? Ser kommentaren til Eirik over her.. Har du ikke over 100 tusen nå?

 7. Eirik: Ja tidligere var det mye frem og tilbake, det lureste helt klart er å la pengene stå i fond kontra å selge. Det viktigste er å spare regelmessig uansett hvordan markedet er. Det er kanskje forskjellen fra før: at jeg har blitt litt mer stabil nå. Samtidig kjenner jeg at det noen ganger klør i diverse kjøpefingre. Vanskelig å komme unna det. 🙂 Nå sist er det elsykkel, har lyst å parkere bilen så godt som helt.

  Thomas: Takk!

  Alina: Jeg solgte og kjøpte en del tidligere ja, de siste 2 – 3 år har det vært mer stabilt dog. Anskafellsesverdi er over 100k nå.

 8. Fint innlegg. I januar laget vi budsjett og tok alle de store utgiftene slik du beskriver og satt opp et excelark. Teorien er veldig god men det er veldig, veldig vanskelig å få med alle utgiftene 🙂 Vi har allerede fått noen regninger, som vi burde tenkt på men glemte da budsjettet ble laget. Særlig abonnementer og medlemskap har er en tendens til å plutselig å dukke opp 🙂 Neste år vil vi nok treffe bedre når vi kan ta årets budsjett som utgangspunkt.

 9. Ibsen: Det er vanskelig å huske på alt på med en gang. Det er alltid noe man glemmer. Men når utgangspunktet allerede er der (som du sier) er det veldig enkelt å legge til den uventede utgiften i arket slik at den er klar for neste år. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.