Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Hvordan jeg håndterer sikkerhet på nett (passord, VPN)

Det å trygge sin tilstedeværelse på Internett kan ikke bare gjøres ved å laste ned et program, trykke på en knapp og vipps så er du sikker. Da kunne du like gjerne koblet ut nettverkskabelen eller deaktivert din trådløse tilkobling. Det er en kombinasjon av det du gjør (og ikke gjør) som vil avgjøre trygghetsgraden din på nett. Du kan velge å gjøre noe eller alt.

Dette innlegget viser min tilnærming til slik sikkerhet og hva jeg gjør i praksis. Innlegget har også en affiliate lenke.

Lag et sikkert passord

Å ha et sikkert passord er viktig slik at det blir vanskelig å gjette det. Like viktig er det å ikke bruke det samme passordet på forskjellige tjenester. Det jeg gjør i dette tilfellet er å bruke en passord manager. Disse verktøyene hjelper deg å lage sikre passord og lagre disse i en database. Bruker du Mac har du allerede denne funksjonen inkludert i macOS eller i nettleseren Safari.

Bruker du Windows anbefaler jeg at du bruker nettleseren Chrome og tillegget Lastpass. Har du en haug av nettsted med samme passord kan Lastpass automatisk hjelpe deg med å skifte passord til noe sikrere. Dette er noe jeg har gjort på alle nettsted. Det er en liten engangs-jobb, men når det er gjort sover du bedre.

Det kan også diskuteres hvor trygt det er å ha en passord manager, det er fordeler og ulemper med det meste, men jeg synes at et slikt verktøy kombinert med et sikkert hovedpassord og unike passord for hvert nettsted er en god start. I Lastpass kan du også låse ut alle login fra utlandet hvis du ønsker det.

Aktiver to-faktor autentisering

Mange nettsted har mulighet for dette i dag. For oss som bor i Norge kan det sammenlignes med Bank ID. Du må altså ha to ting for å kunne logge inn: passordet og en annen enhet (f.eks mobiltelefon / sms). Dette gjør prosedyren med å logge inn noe tungvint, men tryggere. Da må en ev hacker vite ditt (forhåpentligvis) sikre passord, og i tillegg ha tilgang til f. eks. din mobiltelefon (som selvsagt er låst med låsekode).

To-faktor autentisering kan du aktivere på de aller fleste seriøse nettsted: Coinbase, Google, Dropbox, Facebook for å nevne noen.

To-faktor autentisering gjør det vanskeligere å logge inn på dine konto og en ev hacker kanskje prøver seg på en annen som er enklere.

Internettrafikk gjennom VPN

VPN bruker jeg innimellom. En VPN er enkelt forklart en tjeneste som ruter all din internettrafikk gjennom en virtuell tunnel. Trafikken går via en annen server som kan stå i et annet land. Dette gjør at det du foretar deg på Internett ikke kan spores tilbake på enkel måte. Myndigheter, fremmede makter etc ønsker gjerne en total overvåkning og bruker du en slik tjeneste kan du unngå dette. Mange VPN tjenester lagrer heller ikke logger.

Er du mye ute på reisefot med en laptop eller mobiltelefon og bruker åpne nettverk på flyplasser, hoteller, kafeer og lignende kan det absolutt være lurt å bruke en slik tjeneste. Du vet aldri hvem som har satt opp det trådløse nettverket og om det er noen som lytter på trafikken når du er logget inn i nettbanken eller Google kontoen din.

I dette tilfellet anbefaler jeg NordVPN. Det er en tjeneste som fungerer godt her i Norge. Den er ekstremt enkel å bruke, virker til Mac, Windows.

Her er noen fordeler med NordVPN.

  • Enkelt, last ned en klient og trykk på «koble til». Ferdig.
  • Raske servere
  • Ingen logging
  • Dobbel kryptering
  • «Kill switch» (lukker nettlinjen helt hvis VPN tilkoblingen faller ut).
  • En lisens, 6 samtidige enheter. Inkludert mobil, nettbrett.

Sunn fornuft

Det spiller ingen rolle hvor sikker du er. Hvis noen ringer deg og utgir seg å være fra banken og vil at du skal logge inn i nettbanken og «hjelpe» deg med noe. Nei, sier man da.

Hvis du ser på Facebook at du kan få kjøpt en splitter ny iPhone til KUN 10 KR! Og du ser kommentarer under innlegget som bekrefter dette fantastiske tilbudet så er det tull. Beklager å måtte skuffe deg: det er ingen som selger en splitter ny iPhone til 10kr.

Ser du en blinkende reklame som sier: DU ER BESØKENDE NR 100000 OG KAN VINNE 1 MILLION KRONER! Nei, ikke klikk.

Ringer det noen fra Microsoft fra et Norskt mobilnummer og påstår at du har feil på PCen din? Legg på.

Det er ingen som gir deg noe på Internett gratis sånn uten videre. Aldri.

Håper noe av dette hjelper. Har du noen egne tips, eller fant du noe feil? Si fra i kommentarfeltet.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.