Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Forhandle om lønn? Noen tips her!

Det å forhandle om lønn kan for mange være et vanskelig tema å ta opp, både for leder og ansatt. Dette er noe jeg nylig har gjort selv og tenkte derfor dele noen av mine tanker / erfaringer rundt dette.

For meg var det to år siden siste lønnsjustering, men vi fikk beskjed om at det skulle bli noen justeringer i år og da valgte jeg å vente til jeg ble innkalt for en prat angående lønn. Hvis vi ikke hadde fått den beskjeden har jeg villet ta en prat med min leder og bedt om en ny lønnsforhandling. Dette trengte jeg altså ikke å gjøre denne gangen (det var nære på dog).

Nå er det sikkert 1000 forskjellige måter bedrifter gjør dette på. Noen er organisert og har en fagforening som hjelper deg. Noen andre jobber privat, er ikke organisert og må til en viss del forhandle mer selv, noe jeg måtte gjøre.

Forberedelser

Før du går inn i et slikt møte er det viktig at du har gjort noen forberedelser på forhånd. Du kan få spørsmål som er vanskelig å svare på der og da, men er du forberedt blir det enklere for din egen del.

Sammenlign deg med andre i lignende stillinger. Undersøk og sjekk hva andre som gjør samme jobb som deg tjener. Det kan gi deg en pekepinn på hvor du kan legge deg.

Finn ut hva du har gjort for din arbeidsplass. Har du avlastet din leder ved å ta egne avgjørelser?

Tar du mer ansvar?

Tjener du penger, eller bidrar du på en god måte til firmaet. Kan du dokumentere det?

Er du villig til å endre på deg? Er du villig til å ta på deg nye arbeidsoppgaver slik at dere får en enklere hverdag og kan dele arbeidsoppgaver hvis noen er syk?

Møtet

Her vil du mest sannsynlig få et forslag på ny lønn og noen argumenter for at den ikke er høyere. Det kan være veldig gode argumenter du får fra din arbeidsgiver og derfor er det vanskelig å kreve mer noen ganger. Derfor er det såpass viktig med gode forberedelser fordi du må ha argumentene klar.

For mitt vedkommende sa jeg at forslaget var noe i underkant av det jeg hadde sett for meg og fikk da muligheten med å komme med argumenter for hvorfor akkurat jeg skulle ha mer.

Resultatet av dette var at jeg fikk et høyere tilbud, ikke så høyt som det jeg ba om, men likevel mer. Noe jeg er fornøyd med.

Er det helt bom stopp og ikke rom for noe som helst kan det være på plass å spørre om frynsegoder. Firmabil? Mobiltelefon? Treningssenter? Noen ekstra feriedager? Dekt internett hjemme?

Slike ting kan være enklere for en arbeidsgiver å gi deg enn høyere lønn.

Hva du ikke skal si

Jeg nevnte tidligere lenger opp at du kunne sjekke opp hva andre tjener. Men du skal ikke sammenligne deg alt for mye heller. Det kan faktisk hende at han/hun du sammenligner deg med er mye bedre enn deg.

True med oppsigelse er ikke det lureste å gjøre, så fremt du ikke er 100% villig til å si opp. Det kan hende du må gjøre alvor av dine trusler. Uansett, trusler fungerer dårlig i forhandlinger og gir en sur ettersmak.

Selv om alt går opp i pris rundt deg, du har kanskje kjøpt deg ny bil, hytte, hus, kamera, iphone… er ikke det et argument for høyere lønn. Det er ikke din arbeidsgivers problem.

Lykke til!

Lykke til med din lønnsforhandling! Har du egne historier, eller erfaring. Vet du hva som fungerer / ikke fungerer? Del de med andre i kommentarfeltet under.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Forhandle om lønn? Noen tips her!”

  1. Hei,
    Jeg har et tips som er litt motsatt av det du gjorde. Det er å komme med forslag til ny lønn selv. Det er da dette du forhandler ut i fra og ikke det arbeidsgiveren kom med. Forskning viser at det alltid lønner seg å komme med det fleste forslaget i forhandlinger.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.