Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Budsjett er ikke alltid løsningen

Har man en økonomisk uvane, eller er økonomisk ufør er ikke alltid løsningen på problemet å lage et budsjett. Du kan lage så flotte budsjett du bare vil, med alle slags kompliserte formler og automatisk importering av data fra nettbanken. Ingenting av dette spiller noen rolle hvis du ikke har rett tankegang.

Finn ut hva du bruker penger på

Dette er det første skrittet. Du må få oversikt over hva dine penger går til. Er det kanskje litt mye røyk? Spiser du mat ute mange ganger? Er du ofte ute på byen? Eller er du som meg, liker gadgets, datamaskiner? Kanskje bilen er veldig viktig for deg, og dyr?

Når du er klar over hva du bruker penger på, kan du tenke over om du synes det er verdt det. Kanskje det er bedre å ha noen kroner på bok istedenfor den nye mobiltelefonen. (Selv om jeg sikler på iPhone 4…). Kanskje du kan skaffe deg en billigere bil?

Hva er det som er viktig her i livet, pengene?

Penger er viktig

Ganske nødvendig til og med. Penger hjelper meg å kunne betale renter og avdrag på boliglån. De gir meg muligheten til å kjøpe mat, slik at vi har fullt kjøleskap nesten hele tiden. De åpner opp muligheten for at jeg skal kunne transportere meg selv relativt lange distanser uten at det skal ta for lang tid.

Hvor går grensen? Blir man egentlig mer lykkelig av å ha en større bolig. En bedre bil? En fetere bankkonto…?

Jeg er litt usikker selv, jeg tror ikke det. Så lenge man har sine basisbehov dekt opp skal det mye til for at jeg skulle bli mer lykkelig enn hva jeg er nå. Jeg takker så klart ikke nei til en splitter ny BMW 5-Serie, men så setter jeg meg ikke ned å griner av at jeg ikke har en heller.

Tankegang

Det er kanskje skrevet litt klønete men det jeg vil komme frem til er at tankegangen er utrolig viktig, om ikke mer viktig enn å lage et budsjett. Jeg jobber med dette selv, og ser at det går rett veien. Selv om det kan gå tregt til tider og jeg kanskje tar en avstikker her og der, så vet jeg at jeg vil klare å endre på mine prioriteringer til slutt. Gjør du?


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


11 kommentarer om “Budsjett er ikke alltid løsningen”

 1. Min erfaring er at det er ikke antallet kroner som gjør meg lykkelig, men følelsen av å ha såpass oversikt at jeg kan sove godt om natten.

  Det enkle er ofte det beste. Hvis man ikke vil ha detaljert budsjett, kan man prøve 50/20/30-modellen.

  20 % av inntektene til sparing.
  50 % av inntektene til det du må ha.
  30 % av inntektene til det du vil ha.

 2. Er enig med Vidde, det er balansegangen som kan være vanskelig å finne. Her kommer jo Dragen med et veldig bra forslag hvis man vil forenkle det hele. Ikke sikkert fordelingen passer for alle men det går å justere.

 3. Dragens prosentfordeling kan være et greit utgangspunkt, men må nok tilpasses den enkeltes situasjon. Enklere for Petter Stordalen å spare 20 % av inntekten sin enn det er for en deltidsarbeidende på Rema 😉

  Dessuten kan det være vanskelig å skille mellom må ha og vil ha. Men så lenge man klarer å spare hele 20 %, er det jo ikke så farlig hva man bruker resten til 🙂

 4. Petter Stordalen bør kunne spare en langt større prosentandel, men for en som jobber deltid på Rema er det desto viktigere å ha en buffer.

  Ja, jeg har gjort det – jobbet deltid i en lurvete liten butikk ved siden av studiene, og ja, jeg hadde buffer da også.

 5. I så fall har du gjort ting i riktig rekkefølge 🙂 Slik jeg ser det, er den beste veien til rikdom å lære seg, og praktisere, de viktigste prinsippene (betal deg selv først, ha en buffer, invester i egen kompetanse osv.) allerede fra man er ung og har lav inntekt. Fortsetter man å praktisere disse prinsippene etterhvert som man får høyere inntekt, vil formuen vokse i et stadig økende tempo.

  I praksis gjør de fleste av oss mye dumt, også økonomisk, når vi er unge. Men det er bortkastet tid og energi å angre på det man har gjort tidligere i livet. Det eneste man bør legge vekt på, er hva man kan gjøre i dag og framover for å bedre sin egen situasjon.

 6. Penger gjør ingen lykkelig, hvis man har mye av dem vel og merke. Men å ha for lite kan gjøre en ganske så ulykkelig! Det å ha oversikt som noen blir nevnt her er ifølge min erfaring kjempeviktig.
  Jeg fant nettopp frem til bloggen din og må bare få si at den er veldig inspirernde. Etter å ha lest postene dine har jeg bestem meg for å rydde opp en gang for alle. Så får vi se om det varer 🙂

 7. Vidde: Jeg gjør nok fortsatt en del dårlige økonomiske valg. Men jeg har blitt mye bedre med årene og jeg vet at jeg kan bli mye mer fornuftig enn det jeg er i dag. Jeg orker heller ikke å dvele så mye over ting som har skjedd. Gjort er gjort og spist er spist. Det du mener om å legge vekt på å se fremover er jeg helt enig i.

  Kat Anne: Veldig morsomt at du synes bloggen er inspirerende og veldig bra at du har bestemt deg for å rydde opp! 🙂

 8. Vel, budsjetter er ikke alltid løsningen, det kan være du mener det. Likevel, for mange kan det være et svært nyttig sted å starte om man har en svært uoversiktlig økonomisk situasjon og skal rydde opp. Ved å sette opp et budsjett forhindrer man overforbruk. Man får en oversikt over hva en har brukt alt for mye penger på tidligere, og hvordan det bør være for fremtiden. Man får raskt en svært visuell fremstilling på hvor en bør jobbe mer, enten for å redusere kostnader, eller øke inntekter. Ved å ikke ha et budsjett, vandrer man rundt i et mørke uten plan, tenker jeg. Jeg synes uansett hvilken økonomisk situasjon man er i, at det er sunt å ha et budsjett som en rettesnor, for hvordan man planlegger økonomien sin. På den måten forhindrer man alt for mange overraskelser, og man får en mer robust økonomi.

 9. PS. Et budsjett trenger ikke inneholde mange avanserte formler ++ for at det skal virke. Jeg er en enkel kvinne, som trenger oversikt over inntekt og utgifter, og differansen mellom disse per måned, og månedene i sammenheng i løpet av et år. Hvor vanskelig kan det bli?

 10. Budsjett er bra for å skaffe oversikt, ja. Det er også like viktig, om ikke mer viktig å faktisk følge opp. Man må passe på å ha rett tankegang.

  Hvis noen setter seg ned og lager et budsjett er vel tanken å gjøre noe med økonomien til slutt. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.