Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Du eier ikke ting, tingene eier DEG!

Å komme hjem med en ny ting er ofte en grei følelse. Du har kanskje kjøpt deg en ny flatskjerm TV, en Xbox eller noe annet spennende. Du kobler opp dette, justerer instillinger. Prøvespiller/titter noen dager og føler at dette kjøpet var lurt og morsomt! Du har *@1! i meg rett til å unne deg dette! Litt moro må man få ha, ikke sant?

De neste dagene blir brukt med denne tingen, du har det morsomt og synes fortsatt at du har gjort en god investering, selv om det kanskje er noe annet du skulle ha gjort.

Så kommer dagen du faktisk ikke kan bruke denne nye tingen, du må prioritere fordi det dukket opp noe viktigere. Det er greit men samtidig etter noen dager føler du ikke like stor lyst til å bruke denne nye tingen. Du føler heller et press til å gjøre det fordi du, tross alt har lagt ut noen tusenlapper på det og du nesten bruke den.

Det føles nesten som tvang, og da er det noe som er feil. Tingen eier nemlig deg og ikke omvendt.

Slik har jeg følt det noen ganger, jeg shopper elektroniske dingser, bruker dem en stund og Interessen avtar til slutt. Deretter får jeg angst fordi jeg ikke bruker dingsen, den kostet tross alt litt. Til slutt finner jeg ut at den må selges, og da taper jeg en del penger på dette som igjen gir angst. Så tenker vi at dette blir siste gang ja! Neste innkjøp skal være gjennomtenkt og planlagt… ikke f… Ramler ned i fella på nytt. Sender melding til samboer: «skal bare ta en svipptur innom elkjøp før jeg kommer hjem! 🙂«… Da starter varselklokkene hos henne.

Hvordan løse problemet

Det er egentlig ganske enkelt, fjern trangen til å ha nye ting hele tiden. Bortsett fra et reelt behov. Vi må lære oss å skille på: vil ha, trenger å ha. Ingen påstår at dette er enkelt, men noen plass må man starte.

En Xbox koster la oss si 3 000 kroner. Du har 10 000 kroner på konto. Kjøper du Xboxen vil kontoen din krympe til 7 000 kroner. Så skal du ha en ekstra håndkontroll = kontoen står i 6 700 kr. Et ekstra spill må vi også ha (500kr). Kontoen står nå i 6 200 kr. Ups, den kostet litt mer ja. Pytt pytt?

En Xbox som brukes flittig noen dager, for å så samle støv?. Eller en konto med et fem sifferet beløp? Jeg tror jeg velger kontoen. Det gir iallfall ikke angst å ha penger på bok.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


4 kommentarer om “Du eier ikke ting, tingene eier DEG!”

 1. Et innlegg jeg virkelig kjenner meg igjen i. Men har blitt ganske flink etter at jeg ble student. For eksempel kjøpte jeg meg en Xbox360 da jeg flyttet hjemmefra. Men følte fort denne trangen. En litt dårlig samvittighet om jeg ikke brukte den, men også dårlig samvittighet hvis jeg brukte den da jeg følte at tiden som gikk med var bortkastet, tid jeg kunne brukt til noe produktivt eller i det minste noe som gav meg noe igjen. En Xbox gir glede der og da, men det er ikke noe du tar med deg videre, ingen minner, ingenting. Livet er for kort til å sløse bort penger på å sløse bort tid, så den ble raskt solgt igjen:) Gjelder også andre ting som mobiler. For noen år siden kjøpte jeg gjerne mobil med siste duppedingser, som gjerne ble brukt flittig i begynnelsen, men som du skriver her, så ble de mindre og mindre brukt, til jeg til slutt kun brukte den til å ringe med, alarm og sms. Nå har jeg ikke kjøpt ny mobil på 3 år. Istedet har jeg fått mange eldre såkalte «utgåtte» mobiler, utrolig hvor mange mobiler folk har liggende rundt som de aldri bruker:) Så lenge jeg kan ringe og skrive sms, er jeg fornøyd, er jo tross alt alt jeg egentlig trenger.

  Ha en god pinsehelg! 🙂

 2. «Livet er for kort til å sløse bort penger på å sløse bort tid»

  Setningen oven likte jeg veldig godt. For øvrig er jeg enig med det du sier. Det er likevel ikke alltid man forstår hvor mye tid man sløser bort på slikt.

  Kanskje til og med noen vil påstå at underholdning ikke er bortkastet tid? 🙂

 3. Haha.. Ja, var ikke meningen å dra den så langt 🙂 Underholdning er selvsagt ikke bortkastet tid. Men personlig foretrekker jeg selvsagt underholdning som gir meg noe igjen. Å sitte alene å spille xbox gir meg lite. Om jeg så skulle sitte sammen med venner å spille, så blir det noe helt annet, men da pga vennene og vi kunne like gjerne vært uten xbox. Jeg vil gjerne sitte igjen med noe i morgen, et godt minne i det minste. Å se en meningsløs serie på tv faller ikke innenfor dette. Kan være underholdende der og da, men sitter ikke igjen med særlig av verdi i bytte mot tiden jeg brukte.

  Men selvsagt underholdning er ikke bortkastet tid, vi skal jo leve 😉

 4. Et annet aspekt ved dette er at de fleste av oss er mye «flinkere» til å kjøpe ting enn til å kvitte oss med dem. Dette fører gjerne til at man akkumulerer opp masse støvsamlende dritt som både er irriterende og gjør det rotete i huset. Noen går også så langt at de flytter på grunn av at de trenger mer plass til alle tingene de har kjøpt. Til slutt ender de opp med et stort hus full av masse ting som de ikke trenger og bruker.

  Tror mange kan ha nytte av å ha noen rutiner for hvilke ting man skal kvitte seg med. Mye nyttig om akkurat dette i boka Unclutter your life in one week.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.