Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Gjesteinnlegg: Det er dyrt å være fattig

Vidde som driver bloggen Pengeblogg har kommet med et gjesteinnlegg. Innlegget handler om utfordringer ofte forknippet med formuebygging. Et meget motiverende innlegg hvis du sliter med din sparing. Her får du vite hvorfor ting tar tid og hva du kan forvente hvis du er tålmodig.

Det er dyrt å være fattig

Å komme skikkelig i gang kan være en stor utfordringer for de som begynner med formuebygging. Det er mye å sette seg inn i, og i starten vokser formuen i et lite motiverende tempo. Den første utfordringen ligger derfor i å holde ut de kritiske første månedene. Klarer du dette, vil en del forhold automatisk bli enklere.

I begynnelsen vil nesten all økningen av formuen din skyldes at du investerer arbeidsinntekt. Etter hvert som formuen din øker, vil mer og mer av verdiøkningen komme fra avkastningen på formuen din. Tenk deg for eksempel at du begynner å spare kr 3.000 i aksjefond hver måned, og at fondet gir en avkastning på 10 % hvert år. Den første måneden vil de kr 3.000 du kjøper andeler for, gi en avkastning på kr 25 (kr 3.000 * 10 % årlig avkastning / 12 måneder). Du vil altså begynne måned to med kr 3.025.

Etter hvert som formuen din begynner å øke i verdi, vil avkastningen av porteføljen din sørge for mer og mer av den månedlige verdistigningen. Når du for eksempel har kr 600.000 i samme aksjefond, vil porteføljen i seg selv gi en månedlig avkastning på kr 5.000 (kr 600.000 * 10 % årlig avkastning / 12 måneder). Dersom du fortsatt sparer kr 3.000 per måned, vil porteføljen da øke med hele kr 8.000 i verdi på én måned, hvorav kun 3/8 av dette skyldes tilskudd fra arbeidsinntekten din. Når du har kr 1.200.000 i samme aksjefond, vil porteføljen i seg selv gi en månedlig avkastning på kr 10.000. Med kr 3.000 som sparing i tillegg, vil porteføljen vokse med kr 13.000 i verdi på én måned.

Porteføljen din kan sammenlignes med en snøball som triller nedover en bakke. I begynnelsen er snøballen liten og øker sakte i størrelse. Men etter hvert vil snøballen øke i fart og diameter, og den vil vokse i et stadig raskere tempo. Tilsvarende er det med porteføljen din. Penger, investert på riktig måte, øker i verdi. Dette er grunnen til at de rike blir rikere, mens de fattige står på stedet hvil, eller verre, blir enda fattigere.

Det er viktig at du tenker over dette allerede når du begynner med sparing og investering. Det er en kjent sak at den første millionen er den vanskeligste. Men dette gjelder ikke bare den første millionen. De første kr 10.000 er vanskeligere enn de neste kr 10.000, og de første kr 100.000 er verre enn de neste kr 100.000. Dette er en oppløftende tanke når du gradvis blir rikere og rikere. De vanskeligste pengene å skaffe er de du til enhver tid allerede har i porteføljen din.

Etter hvert som du blir rikere, vil de livsnødvendige kostnadene dine (kostnader til mat, klær, transport og så videre) utgjøre en stadig lavere andel av den samlede inntekten din. Dette gjør at det vil bli stadig enklere å spare en større andel av inntekten. Klarer du å holde kostnadene på samme nivå, vil en økning i inntekten i sin helhet kunne gå til økt sparing.

La meg illustrere dette gjennom et eksempel. La oss si at utgangspunktet ditt er at du i dag tjener kr 200.000 per år etter skatt, og at du klarer å spare 10 % av inntekten. Du tjener altså kr 200.000, bruker kr 180.000 og sparer kr 20.000. La oss videre tenke oss at du gjennom å stå på klarer å øke arbeidsinntekten din med 10 % hvert år, samtidig som kostnadene dine kun øker med 3 % årlig. Klarer du dette, vil andelen av inntekten din som du klarer å sette av til sparing, gå fra 10 % i år 1 til hele 50 % i år 10. Å holde kostnadene nede, samtidig som man arbeider for å øke inntekten sin, er altså en meget god strategi for å oppnå rikdom.

Vidde
http://pengeblogg.bloggnorge.com/


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


2 kommentarer om “Gjesteinnlegg: Det er dyrt å være fattig”

  1. Veldig bra innlegg:) og ikke minst må jeg si at jeg har sansen for bloggen din Vidde.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.