Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Sparetips for mat

Da mat er en av de største utgiftspostene her i huset er det også en post der det er mulig å spare penger. Dette innlegget handler derfor om hvordan vi tenker og handler dagligvarer.

Vi ønsker å spise sunn og fersk hjemmelaget mat, men samtidig passe på pengeforbruket.

Det beste tipset er å lage en ukesmeny og skrive handlelister, for så å ta en storhandel en gang i uken. Derfor er det viktig å ha skikkelig oversikt over hva man har i skapene. På denne måten får man brukt det man har i skapene og kan handle etter hva som er på tilbud.

Vi får tilbuds aviser fra ulike dagligvarebutikker og bruker i tillegg en app som heter mattilbud. Denne appen anbefales på det sterkeste da tilbudene på diverse butikker stort sett er oppdatert i denne appen. Gratis er den også.

Når vi er ute å handler sjekker vi holdbarheten, slik at vi slipper å kaste mat. Melk holder gjerne i en uke.

Ut fra hva som er på tilbud og hva vi allerede har i fryseren/skapene skriver vi en ukesmeny som vi følger.

Vi lager gjerne litt store porsjoner slik at vi kan fryse ned og ha som lunch. Ukesmenyene lagrer vi i en enkel tekstfil, slik at vi kan se tilbake på hva vi spiser og få inspirasjon ut fra det. I tillegg passer vi på å kjøpe ingredienser som passer til flere av middagene.

Feks: Lager vi en kjempestor porsjon tomatsaus med masse godt i. Denne kan jeg da bruke til pizza, spagetti, lasagne osv. Her sparer vi både tid og penger.

Enkelte varer som dopapir, vaskemidler og såper kjøper vi gjerne av butikkens egne billigmerker. Her kan det være mye å spare. Enkelte varer er rimelig lik, en first price kaviar er jo kaviar. Vi kjøper ikke bare billigmerker, men enkelte typer.

Frukt og grønnsaker går det mye av, så vi følger gjerne sesong og kjøper av det som er billig. Bær kan være kjempedyrt så dette kjøper vi mye av når det er tilbud og fryser ned. I tillegg passer vi på å plukke bær selv (ved anledning) når det er sesong. Dersom det ikke er tilbud styrer vi unna dyre grønnsaker, frukt og bær.

Fisk fisker vi en del av selv, men om vi kjøper fisk kjøper vi kun “billig” lakse eller ørretfileer på tilbud. Gjerne de med skinn. Disse holder seg fint i fryseren. Torsk og sei finner man også mye billig og bra av på tilbud. Når det gjelder fisk skal en ikke fryse dette alt for lenge. 6 Måneder maks etter det begynner det å smake ekkelt, synes jeg.

Utover dette prøver vi å bake det meste av brød selv, eller handle dette på tilbud. Bra og billige alternativer til brød er korn, grøt og sunne pannekaker. En god kjøkkenmaskin og gode oppskrifter gjør denne jobben relativt enkel.

Lunch er som regel dyrt nok om man handler det på farten, pass på å ha med mat og drikke på jobb. Dette kan du spare mye penger på i løpet av året. I tillegg er det enkelt å ty til usunne løsninger om man ikke er forberedt.

Styr unna tilbud du ikke trenger!
Vi handler masse på tilbud. Gjerne store mengder vi kan fryse ned eller oppbevare lenge.
Selv om du kan kjøpe 5 grandis til 100kr, 23 liter cola til 89kr eller smågodt til 2,90kr/hg betyr ikke det at det lønner seg å hamstre masse av det. Styr unna usunne tilbud og kjøp kun det du trenger og har bruk for. Kan du ikke oppbevare det lenge, sparer du ikke noe om du må kaste tilbudsvarer som er gått ut på dato. Så kjøp kun det du trenger. Har du kjøpt noe du egentlig ikke bruker, bare fordi det var på tilbud har du tapt penger, ikke spart.

Utover dette kan jeg tipse om at det lønner seg å ha noe kjapt man kan lage en regnværsdag når man kommer sliten hjem fra jobb og er i tidsklemma fordi man skal på møte, trening, kino e.l. Det skader ikke å bytte om på middag og kveldsmat en gang i blant heller.

Sparetips for mat «extreme» edition.

Mange av tilbudene du kan finne i apper som mattilbud (nevnt oven) og aviser er såkalte lokketilbud. De er laget for å få deg inn i butikken og ta hele storhandelen hos de. Da har butikken gjerne satt ned prisen ganske mye på få varer, men gjerne økt den på andre basis-varer. Enkelte ganger er det veldig gode tilbud på dyre varer som ost. Da hender det at vi drar til den butikken i ens ærend for å bunkre opp av denne varen og ikke kjøpe noe annet.

Det har faktisk også hendt at vi har besøkt 2 – 3 butikker samtidig på en dag, for å kunne få tak i tilbudsvarene. Dette går greit når man ikke handler så ofte, men det blir fort upraktisk hvis en må gjøre dette hver dag. Dessuten er vi en stor familie og for oss kan det lønne seg. Er du ensom eller to stykker er det kanskje litt mindre å hente der. Det er noe en må vurdere selv, men det er absolutt mye å spare hvis en bare peiler seg inn på tilbudsvarene i respektive butikker.

For å spare penger har vi iallefall funnet ut at planlegging er alfa omega, og bæreposer tar du med fra din forrige storhandel 😉


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


3 kommentarer om “Sparetips for mat”

  1. Bra innlegg. Kjenner igjen mye av det du skriver om. Planlegging er alfa og omega i denne sammenheng. I min familie er vi ikke ekstreme på dette området, men vi sparer mye i forhold til alle dem som handler mat nesten hver dag.

    For øvrig er det å drikke vann et godt tips i denne sammenheng. Mye av det vi drikker, og særlig det unger liker, tilfører kroppen mye unødvendig sukker. Så gjentar ditt poeng her – selv om man akkurat nå kan få åtte store juice for en hundrings på Obs, så er det enda billigere å ikke kjøpe dem og heller drikke vann. 🙂

  2. Ja planlegging er veldig viktig hvis en skal få ned forbruket på matbudsjettet. Vann drikker vi mye av. Nesten aldri brus og litt juice innimellom.

  3. Mat og drikke er virkelig en utgiftspost man kan spare mye penger på.
    Selv er jeg glad i en kald brus etter trening eller til maten. Kan fort bli et par halvlitere pr dag.
    Kutter man dette så er besparelsen 1200-1300 kroner pr måned bare der.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.