Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Hvordan få oversikt

Jeg har hatt en undersøkelse her på Formuebygging en stund. Tanken var at jeg skulle skrive et innlegg når 100 personer har svart på spørsmålet men nå orker jeg ikke vente mer. Av totalt 92 stykker er det 20% av de som mener at de ikke har kontroll over sin økonomi. Kanskje ikke et overraskende tall. Er selv klar over hvor enkelt det er å miste styringen.

Det kan være mange grunner og veldig gode forklaringer til hvorfor dette har skjedd, hver enkelt person har sin egen historie. Det som er felles for alle sammen dog er at starten med å få orden på sin økonomi er å få oversikt. Hvor går egentlig alle disse pengene? Du må rett å slett sette av tid til å gjøre dette. Gjør det når ungene er i seng, slå av mobiltelefonen eller sett den på lydløs. Kok deg kaffe eller noe. Hent kodebrikke / login til nettbanken, papirer. Sett deg en plass der du ikke blir forstyrret og gjør følgende:

 • Finn ut hvor mye penger du må ut med hver måned

Her må du legge sammen alt. Aviser, blader, mobiltelefoni, busskort, treningsmedlemskap. Alt som virker smått og rimelig ubetydelig kan til slutt bli en pen sum, husk alt! Regninger du ikke får hver måned, for eksempel årsavgift for bil, kommunale avgifter etc. Del disse på 12 (eller 6 avhengig av hvor ofte du blir fakturert). Dette vil vise deg beløpet du må ut med hver måned. Ting som varierer: strøm, telefoni og slikt anslår du et beløp og plusser på noen hundrelapper.

Til slutt burde du ha et beløp foran deg, en sum som sier hvor mye du må ut med hver måned akkurat nå. Jeg regner med du vet hva du har i inntekt, da er det rimelig enkelt å se om det går opp eller ikke? Går det ikke opp har du iallfall oversikt over hva du må ut med hver måned. Ut fra dette kan du finne ut hva du kan kutte ned på.

Dette er bare starten

Å få oversikt over sin økonomi hjelper i grunn ingenting. Du vet hva pengene går til nå men det er her det er på tide å gjøre noen grep ut fra det du vet.

Har du mye gjeld, mange kredittkort og/eller forbrukslån er det mange metoder å bli kvitt dette på. En metode er å troppe opp hos banken. Legg kortene på bordet og si at du har oppført deg idiotisk, du har mange smålån, dyre kreditter og ønsker at banken samler dette til et lån. Her handler det om å svelge såkalt stolthet å håpe at banken går med på det du ønsker. Det verste som kan skje er at du får et nei, men det er ikke allverdens nederlag likevel. Det finnes andre måter selv om banken trolig er det beste.

Får du ikke refinansiert din gjeld kan du benytte deg av noe som kalles snøballmetoden. Du kan lese nærmere om metoden hos Økonomiguiden her: Hvordan kvitte seg med gjeld på en enkel måte.

Anbefaler også diskusjonsforumet Pengevett. Her er det mange flinke mennesker som motiverer og hjelper hverandre med økonomiske utfordringer. Det er en en vennlig og god stemning der. Anbefales på det sterkeste å ta en tur innom!


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


7 kommentarer om “Hvordan få oversikt”

 1. Godt innlegg! Og det er veldig motiverende når man først begynner, og ser at tallene faller på plass. Selv om det kanskje kommer fram at regnskapet går i minus, så er det i hvertfall satt ned på papir, og man kan begynne å redusere der det måtte være behov.

 2. Likte dett innlegget veldig godt.

  Den store fellen etter mitt syn er nok kredittkortet. Det er så lett å dra kortet, og man glemmer kanskje at dette er penger som skal betales en gang. Jeg selv har ikke gått i denne fellen, men har hørt om venner som har gjort det. Har styrt unna kredittkort til nå, i og med at jeg klarer meg fint uten det.

 3. Yes Anders! Satte meg ned i helgen og pirket litt på designet. Følte at presentasjonen av formuebygging var litt anonym. Ville ha en veldig enkel logo som likevel klart å tydelig viser hvor man har havnet.

  Likte du den?

 4. Jeg synes den ble forbedret. Hvilket program har du brukt for å få til dette?
  Selv liker jeg å bruke gratisprogrammet GIMP som har mange av funksjonene til det rådyre Photoshop (flere tusen kroner). GIMP kan virke litt vanskelig å bruke i starten, men man finner ut av ting etterhvert. Og på YouTube er det mange flinke folk som har lagt ut gode step by step-videoer som man kan følge.

  Man kan lage helt proffe ting ved hjelp av gratisprogram som GIMP, alt fra logo til bildebehandling.

 5. Liker den nye headeren jeg også:) Enkel og fin, og med et litt proft preg over det.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.