Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Gjesteinnlegg: Boligen på børsen?

Vidde driver bloggen Pengeblogg og har kommet med et gjesteinnlegg. Innlegget tar opp spørsmål vedrørende sparing når man samtidig har gjeld.

Boligen på børsen?

Mange lurer på hvordan de skal spare så lenge de har lån. Bør man spare i bank samtidig som man har boliglån? Bør man etablere spareavtale i et aksjefond så lenge man har kredittkortgjeld? Bør man alltid begynne å spare i aksjemarkedet når man kun har lån på boligen igjen? Er det lurt å øke boliglånet når man skal kjøpe bil? Dette er nokså vanlig spørsmål, som det ikke nødvendigvis alltid finnes helt nøyaktige svar på. Jeg har likevel forsøkt meg på noen “retningslinjer” på dette området:

  • Har du gjeld med høy rente, for eksempel over 10 % årlig effektiv rente, bør du prioritere å nedbetale den før du i det hele tatt vurderer å begynne å spare i bank, aksjefond og lignende. Kredittkortgjeld, forbrukslån og lignende bør altså betales ned så raskt som mulig.
  • Ikke spar i bank så lenge du har boliglån. Det eneste unntaket til denne regelen er en liten buffer som alle bør ha for uforutsette utgifter. Utover dette bør du ikke spare i bank så lenge du har boliglån, men heller bruke ledige midler til å betale ned på lånet. Grunnen til dette er at renten på lånet i de aller fleste tilfeller er høyere enn renten på innskuddet.
  • Ikke spar i obligasjonsfond med lav risiko så lenge du har boliglån. Begrunnelsen er den samme som for bankinnskudd. Obligasjonsfond med høy risiko kan derimot gi noe høyere avkastning enn boliglånsrenten.
  • Ikke begynn å spare i aksjefond før du har fått boliglånet ned på et rimelig nivå. Hva er så et rimelig nivå? For meg er et boliglån på et rimelig nivå når man uten store problemer kan klare 8 – 10 % boliglånsrente. Om et boliglån er på et rimelig nivå har altså ingenting med hvor stort lånet er i forhold til boligens verdi. Det finnes tross alt mangemillionærer som bor i relativt rimelige leiligheter.
  • Når man har fått boliglånet ned på et rimelig nivå, bør man vurdere å begynne å spare i aksjefond. Det er to grunner til dette. For det første har aksjemarkedet en høyere forventet avkastning enn boligmarkedet. For det andre vil man spre risikoen ved å være investert i to markeder framfor kun ett (noe å gruble på for alle som tror aksjemarkedet er så vanvittig risikofylt).
  • Med mindre du får et spesielt gunstig tilbud på billån, bør du om mulig heller øke boliglånet enn å ta opp et særskilt billån, med høyere rente enn boliglånet. Noen tar opp billån med den begrunnelse at et slikt lån har en nedbetalingstid som henger mer sammen med bilens levetid enn boliglånet, men økonomisk sett er ikke dette en god tankegang. Det du bør legge vekt på er renten. Har du mulighet for å øke boliglånet og dermed få lavere rente på lånet til bilen enn du ellers ville ha fått, bør du øke boliglånet. På sikt er dette utvilsomt det mest lønnsomme.

Mer om personlig økonomi og selvutvikling: http://pengeblogg.bloggnorge.com/


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


3 kommentarer om “Gjesteinnlegg: Boligen på børsen?”

  1. Ser du skriver litt om billån på slutten her, men har du mulighet for å ta opp ett flexilån er det en mye bedre løsning.

    Du kan sågar bruke deler av flexilånet til å betale ned en del av huslånet med. og så bruker du flexilån kontoen til sparing og buffer 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.