Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Hva er tiden din verdt?

Å holde suget i sjakk etter en ny skinnende ting, bil eller noe annet i er kanskje enkelt for noen. Andre kan ha store problemer med å motstå fristelsen. Jeg har blitt mye bedre på dette, men å være helt kurert for det er jeg ikke ennå. Derfor, for å kunne finne enda mer motivasjon til å motstå innkjøp av diverse ting har jeg laget et ekstremt enkelt regnestykke som viser hvor mye du må jobbe (basert på din inntekt) for å få råd til den tingen du vil ha. Dette vil aldri være 100% nøyaktig ned på sekundet, men det vil gi en sterk indikasjon på hvor mye tid av ditt liv du må investere for å ha akkurat den tingen.

En viktig ting å huske på er at regnestykket nedenfor ikke tar hensyn til at din lønn også må betale livsopphold. De fleste av oss kan ikke bruke hele lønnen til å kjøpe ting. I praksis har du nødt til å jobbe enda lenger enn det tallene her viser deg.

 • La oss anta at du har en årsinntekt på 450 000 kr i året. Dette gir en månedslønn på 37 500 kr.
 • 37 500 kr gir en dagslønn på (delt på 22 dager) 1 704 kr pr dag.
 • 1 704 kr / 7,5h blir altså 227 kr i timen.

Nå er det enkelt å finne ut hvor lenge du må jobbe for å kunne kjøpe akkurat den tingen du vil ha. Her kommer noen eksempel:

 • iPad 32GB WiFi/3G 5 590 kr (Du må jobbe: 3,2 arbeidsdager)
 • Ny bil: 420 000 kr (Du må jobbe: 246,6 arbeidsdager, da er ikke renter på billån i beregningen!)
 • Reise: 20 000 kr (Du må jobbe: 11,7 arbeidsdager)

Jeg har regnet ut slik: pris / timelønn. Resultatet blir antall timer du må jobbe. Det deler jeg igjen på 7,5h for å finne ut hvor mange arbeidsdager du må bruke. Jeg har tenkt å lage en kalkulator for dette så du kan legge inn dine egne tall, men jeg har ikke kodekunskapene til dette ennå.

I den store helhet er ikke et menneskeliv veldig langt. Derfor kan en spørre seg hvor mange dager av livet det er verdt å ofre for en ting du kanskje ikke har noe stort behov for? Satt på spissen kan du si at du får 3,2 dager av frihet hvis du dropper ipaden…

Nå påstår jeg ikke at man aldri skal få lov til å kjøpe seg noe man har lyst på, men dette kan kanskje hjelpe på motivasjonen i de tilfeller det er litt tvil.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


5 kommentarer om “Hva er tiden din verdt?”

 1. Her regner du jo ren bruttolønn om til tid? Med nettolønn vil vel Ipaden «koste» nærmere 5 arbeidsdager? Eller har jeg misforstått?

 2. Fin teknikk dette. Har brukt denne siden jeg var liten. Husker spesielt godt at når jeg begynte å jobbe som femtenåring og fant ut hvor mye jeg sparte på å sykle mot å ta bussen. Med en timelønn på 75kr/t og jeg brukte fem minutter lengre på sykkelen enn buss. Bussen kostet 40kr regnet jeg meg fram til en timelønn på 40/(5/60) = 480kr/t. Du trenger ikke lure på om jeg syklet til jobb.

  Idag betaler jeg formueskatt slik at jeg får subsidere andres sydenreiser. Målbevissthet skal straffes!

 3. Etter valget vil ikke målbevissthet lenger straffes og formuesskatten vil gradvis forsvinne med en ny regjering.

  Når det gjelder hvor mye du må jobbe i timer for å kjøpe det du ønsker, så kan man ikke bare gå utifra nettolønn heller.
  Man må tenke på alle andre utgifter til mat, strøm, transport, klær, forsikring osv. osv., før man kan komme frem til et resultat. Man må jobbe atskillig mange FLERE dager for å kjøpe det man ønsker ETTER at man har punget ut for alle faste utgifter.

  Så det man ønsker ligger enda lenger frem i tid. Dessverre.

  Selv sliter jeg med å betale ned gammel gjeld før jeg kan gjøre nye investeringer.
  Prøver å betale så raskt som mulig, men det er så mye. Hadde vært digg å vinne Lotto, for å si det sånn…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.