Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Gjesteinnlegg: Bankens kunderådgiver – ulv i fåreklær

Dette er et gjesteinnlegg fra en nystartet Norsk blogg: Soon to be a billionaire.

Dersom man tar turen til banken, og avtaler et møte med en kunderådgiver, kan det være fristende å tro at man skal møte noen som kun vil en sitt eget beste. En person som innhar god kunnskap om hva som vil lønne seg for akkurat meg, og som vil kunne rettlede meg til å gjøre kloke valg og investeringer. I ordet rådgiver ligger det liksom et løfte om råd (og da helst gode råd).

Dette er desverre veldig langt fra sannheten. En kunderådgiver er en selger. Verken mer eller mindre. Bankens kunderådgiver er ansatt for å selge bankens produkter, enten det er spareprodukter eller investeringsprodukter.

Ved å benytte navnet kunderådgiver i stedet for selger, skaper de et farlig tillittsforhold. Man er mye mer sårbar for påvirkning dersom man oppsøker noen for råd, enn når man er forbredt på å møte en selger. Det er derfor på høy tid at man som bankkunde innser at en kunderådgiver er en selger, på lik linje med de man møter i en hvilken som helst butikk. Se på bankens kunderådgiver som en bruktbilselger, så vil du være mye bedre rustet i ditt møte med bankens salgsapparat.

Ikke bare får kunderådgiverene lønn for å selge bankens produkter, de har også provisjon fra andre produkttilbydere. Et hvert spareprodukt, eller investeringsprodukt er nettopp et produkt, en vare, som noen ønsker at vi skal kjøpe for at de skal tjene mer penger. Om produktet er godt eller dårlig kan være vanskelig å uttale seg om, men som ved andre investeringer eller større handler, kan det være greit å søke råd og tips hos en tredjeperson som ikke mottar provisjon for salg av produktet.

Neste gang du avtaler et møte med bankens rådgiver, vær forbredt på å møte en selger som ikke alltid vil gi deg det beste rådet.

PS: Det samme gjelder selvsagt i forsikringsbransjen. I det heletatt bør man tenke seg om, og finne ut hvilken rolle «rådgiveren» har, slik at man er klar over personens intensjoner.


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


4 kommentarer om “Gjesteinnlegg: Bankens kunderådgiver – ulv i fåreklær”

 1. Vær også skeptisk til rådgivningsfirma som påstår at de gir «uavhengige råd». For mange år siden hadde jeg sommerjobb hos et slikt firma, og da innså jeg at rådene de ga slett ikke var uavhengige. Riktignok samarbeidet de med flere ulike fondsselskap, men i og med at de tjente penger på å formidle kunder til akkurat de selskapene som de samarbeidet med (som kun utgjorde noen få prosent av det totale fondsmarkedet den gangen), så kan rådene de ga på ingen måte kalles uavhengige.

 2. Takk som sier dette!
  Jeg har seriøst aldri tenkt på det på denne måten før…

  Men er det ikke forskjell på banker? Jeg har 3 ulike banker (ja det høres litt mye ut… men det har sine fordeler…)
  Og når jeg sammenligner de bankene jeg bruker, så ser jeg at de er forskjellige.

  Jeg bruker en liten lokal bank, en litt større lokal bank og en kjede. Jeg syntes for eksempel at kundeveilederene i de små bankene er mer interessert i meg som person. De har anbefalt spareprodukter som jeg har fått god avkastning av (ulike fond), og de har anbefalt meg å ikke få kredittkort. kjeden jeg bruker derimot… sender meg tilbud om deres kredittkort 1 gang i året… og spareproduktet de anbefalte meg der.. vel.. jeg har igrunn bare tapt penger på de….

  Etter min erfaring er det forskjell på banker, og jeg oppfatter det litt som at de som jobber i de små lokale bankene må faktisk møte deg på butikken hver dag, mens de store kara… de behøver vel ikke å bry seg så mye…?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.