Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


Spare i fond er ikke skummelt

I utgangspunktet skulle jeg aldri tatt i mot økonomiske råd av en helt ukjent person på Internett. Jeg hadde heller kanskje snakket med en bank der de ansatte har en god utdanning og forståelse for faget. Eller lest meg opp selv og tatt en egen avgjørelse ut fra mine egne forutsetninger. Noe som riktignok tar en hel del tid.

Å si til noen som lurer på fondsparing å gå 100% all inn i billige globale indeksfond kan kanskje virke smart fordi mange mener at dette er en relativt trygg investering for å være sparing i fond. Hva om denne personen er 67 år, har nettopp gått av og vil ha noen gode råd? Da er rådet oven kanskje ikke så godt likevel da verdien på slike fond kan svinge mye på kort tid. Når man er i den alderen vil man kanskje bruke noe av pengene isteden. Kanskje det er like greit å ha de på konto der de står trygt eller i det minste i noen rentefond.

Så har vi alle disse tilfellene hvor mennesker har latt seg lure av banker. De har altså gått til banken og spurt om råd angående sparing / investering. Hvor da banken anbefaler en uoversiktlig og sammensatt sparepakke som er vanskelig å forstå seg på. I tillegg har de også tilbudt seg å lånefinansiere dette. En stund etter har verdiene sunket drastisk og personen står igjen med et tap. Det blir etterhvert store medieoppslag, bankene blir saksøkt, enkelte får tilbake pengene sine, men skal aldrig spare i slike produkter igjen. Denne praksisen er heldigvis blitt mye mer regulert i dag.

Hvem skal man stole på? Hvilke eksempler skal en som uvitende følge?

Jeg har ingen økonomisk utdanning, jeg har ikke lov å anbefale deg noe som helst. Det eneste jeg kan si er hva jeg gjør så får du bestemme selv hva du skal gjøre. Jeg er 34 år, kan fortsatt ta en del risiko. Derfor sparer hovedsaklig i billige globale indeksfond.

Hva skal du gjøre? Jo, les flere økonomi blogger, se i avisene etter artikler om forbrukerøkonomi. Se gjerne tipsene fra forbrukerøkonomer (søk på det). Les bladet Dine Penger. Når du har satt deg mer inn i temaet blir det kanskje ikke like skummelt å spare i globale indeksfond lenger. 🙂


Reklame: Kjøp BTC på Norske Firi. Opptil 200kr i velkomstgave.

Reklame: Rente på din BTC får du på BlockFI: BlockFI rente på Bitcoin.


3 kommentarer om “Spare i fond er ikke skummelt”

  1. Enig med mye her.

    Men vær litt forsiktig med forbrukerøkonomer. De har en jobb, og det er gjerne hos en bank. Og hva vil bankene? Jo, selge oss produkter.

    Søk derfor UAVHENGIGE forbruker-økonomer. Da er du trygg.

  2. Helt enig Kigen, man må hente inn informasjon fra mange og deretter dra noen konklusjoner.

    Så vidt jeg vet når det gjelder banker er Skandiabankens rådgivere uavhengig og er ikke lønnet ut fra hva de anbefaler, men det er aldri noen garantier selvsagt.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.